Macarons


Ken je ze, die prachtige kleine Franse amandel koekjes in allerlei kleuren, die gevuld zijn met allerlei verschillende pasta’s waarvan de smaak meestal correspondeert met de kleur van het koekje? Prachtig en ontzettend lekker vind ik ze en als ik weer eens voor mijn werk in Parijs was, probeerde ik meestal langs een Franse Patisserie te gaan om wat macarons mee naar huis te nemen.

En nu hebben we de stoute schoenen aangetrokken om ze zelf proberen te maken. Chris en ik zijn de hele vrijdag bezig geweest met expirementeren, in een poging het koekje precies goed te krijgen. Onze eerste 2 pogingen waren qua smaak helemaal goed, maar niet qua vorm. Maar poging 3 en 4 ging een heel stuk beter.
Een goede macaron moet een soort geplooid voetje hebben waar ie op staat en mag geen scheurtjes of luchtbubbels hebben in zijn korst. De buitenkant moet licht knapperig zijn en binnenin moet ie het koekje luchtig en licht vochtig zijn. Uiteindelijk zijn we tevreden over de aanpak van Hisako Ogita, die een boekje heeft uitgegeven wat heet “I love macarons’.

Uiteindelijk viel het ons best mee, hoe moeilijk het is om de macarons te maken. Grappig genoeg is het meeste tijdsintensieve klusje het zeven van de gemalen amandelen samen met de poedersuiker. Die voeg je weer bij het opgeklopte eiwit waar wat kristalsuiker bij zit en kleurstof. En dan kun je al de gekleurde dopjes maken die de basis vormen voor de macarons.

De vullingen kunnen van alles zijn, een soort vruchtenjam, vullingen gebaseerd op een soort boter creme, of op basis van witte chocolade of mascarpone. Een andere mogelijkheid is het maken van een citroen curd of een vulling maken op basis van een notenpasta.

Wij hebben vrijdag groene macarons gemaakt met een pistache vulling, oranje macarons met mango vulling, paarse met citroen curd en blauwe met witte chocolade/anijs.

Het is echt enorm leuk om te doen en nu we het principe een beetje doorhebben, kunnen we gaan expirementeren met kleuren en smaken. Leuk om voor speciale gelegenheden te maken, vooral omdat er oneindig veel mogelijkheden zijn.

Ik heb het recept voor roze of blauwe ‘geboorte’ macarons gepost op http://www.stoerkoken.com/stoerkoken/Recepten/Entries/2010/10/28_Roze_Macarons.html.

2 reacties Voeg uw reactie toe

  1. iris schreef:

    waar staat recept

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s