Meringues


Gisteren ging ik naar de film Eat Pray Love. Ik had het boek gelezen en was benieuwd naar de film. Ik had me heerlijk geinstalleerd in een stoel aan het gangpad, kopje thee erbij en een lekker stuk chocolade. De voorfilmpjes draaiden al. Ineens zag ik in het gangpad wat bewegen, ‘was dat nou een muis?’. Enigszins gealarmeerd keek ik weer naar het scherm, maar mijn blik bleef afdwalen naar de vloer van het gangpad, die enigszins verlicht werd door de filmbeelden. Even later zag ik weer een muis van links naar rechts rennen, ongetwijfeld op zoek naar popcorn kruimels, en toen weer… Ik had mijn voeten al op de stoelleuning voor me gelegd, dit vond ik toch niet zo’n prettige gedachte. Toen ik naast me op de vloer keek, zag ik een muis 20 cm van me afzitten. Ik besloot mijn spullen te pakken en naar huis te gaan. Hier kreeg ik helemaal de kriebels van, op deze manier zou ik niets van de film zien en alleen maar op de muizen aan het letten zijn.. Buiten gekomen vroeg ik aan de dame achter de kassa of ze wist dat er muizen in de zaal waren. Ze knikte bevestigend. Blijkbaar hebben veel bedrijven aan de Utrechtse gracht last van muizen en wordt er van alles aan gedaan, maar blijven ze komen. Ik kreeg keurig mijn geld terug, maar de film heb ik nog steeds niet gezien..

Thuisgekomen, realiseerde ik me dat ik nu wel tijd had om meringues  te maken. We gaan zaterdag naar Bonn, waar vrienden van ons wonen en dat leek me een leuk kado om mee te nemen.

Normaal gezien gebruik ik de eiwitten die ik in de vriezer doe, iedere keer als ik alleen maar een eigeel nodig heb. Maar ik had nu nog een pak eiwitten in de koelkast staan, als overblijfsel van het macaron experiment, dus kon direct aan de slag. Het maken is op zich niet veel werk, maar de meringues moeten wel 1,5 tot 2 uur drogen in de oven.

Het maken is eigenlijk een koud kunstje. Je verwarmt 2x zoveel suiker als je eiwit hebt, zo’n 8 minuten in een hete oven. Vlak voor de suiker begint te carameliseren, begin je de eiwitten te slaan. Als ze wit beginnen te worden, doe je langzaam de suiker erbij en dan sla je de eiwitten nog 10 minuten (!).

Ik heb 3 varianten gemaakt. Eentje met witte chocolade, waarvoor ik gerapste witte chocolade door het meringue mengsel heen spatelde. Eentje met kleine stukjes toffee, die ik door het mengsel heen heb geschept en ter decoratie bovenop de meringues gesprenkeld heb. En dan nog een variant met rode kleurstof, die ik er grof doorheen spatel zodat je een gemarmerd effect hebt. Voor de smaak strooi ik er dan nog wat rode sumac overheen, wat een vrij zure smaak heeft.

Vervolgens vond ik nog een mooie lege doos van rituals en kon ik de meringues helemaal mooi inpakken! Leuk die zelfmaak kadoos..

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s