Murder she wrote…


Om maar direct met het meest indrukwekkende te beginnen… Gisteren hadden we een lange dag, van half 9 ‘s morgens tot half 10 ‘s avonds. Onze laatste sessie was een practicum en daar moesten we kreeft à l’Americaine bereiden. Daarbij wordt de kreeft in stukken gehakt, gesauteerd in een soort verse tomaten saus met cognac en witte wijn.

Kreeften koken had ik al eens eerder gedaan, dan laat je de kreeft snel in kokend water glijden, deksel er even op en niets aan de hand (althans voor mij niet, voor de kreeft wel…). Dit lijkt een redelijk humane manier om met een kreeft om te gaan, omdat hij bijna direct dood is. Soms wordt ook aangeraden om je kreeft eerst in de vriezer te doen, zodat hij bewusteloos raakt en niets meer merkt van de vervolgstappen, die onvermijdelijk voor de kreeft tot de dood leiden..

Gisteren echter, moesten we de kreeft in stukken sauteren, wat betekende dat hij eerst dood moest voor we hem in stukken konden hakken. Chef Thivet, die jarenlang Chef Poisson is geweest bij het befaamde restaurant Le Dome, had een aanpak waar wij niet helemaal van overtuigd waren. Hij pakte de kreeft op en stak alleen zijn kop in een pan kokend water. Volgens hem is de kreeft dan direct dood. De kreeft die net met zijn kop in het kokende water had gezeten, maakte echter nog extreem veel bewegingen, die wat mij betreft niet leken op spasmen (waar de chef de bewegingen aan toeschreef).. Dus ik was bepaald niet overtuigd!


Tijdens ons practicum hadden we gelukkig weer Chef Chu. Zij had ook een interessante aanpak, ze legt de kreeft op de snijplank en aait  hem dan langzaam over zijn kop. Daar werd de kreeft inderdaad heel rustig van. Daarna draai je direct zijn kop eraf. Een ding weet je zeker, dan is de kreeft echt dood. Het is niet leuk om te doen, maar als je het snel en efficiënt doet, is het effect op de kreeft minimaal.

Met dit practicum, zijn we allemaal weer iets verder op weg om een echte kok te worden.. Ik doe het niet met plezier, maar ik vind wel, zeker omdat dat ik zelf ook kreeft eet, ik ook bereid moet zijn om de stappen te nemen die nodig zijn om zo’n product op mijn bord te krijgen. Dat is ook een reden waarom ik wel eens mee wilde met de jacht. Door deze dingen word ik steeds bewuster van de producten die ik klaar maak en die ik eet. En dat maakt mij alleen maar nog respectvoller naar mijn eten toe.

Na deze lange dag, gingen we uiteraard naar onze stamkroeg om de hoek van de school. Daar haakten ook wat studenten aan van superior cuisine. Alle groepen zijn redelijk klein, dat maakt het ook wat knusser en makkelijker om iedereen te leren kennen. Toen ik zo weer om me heen keek in de bar, viel het me weer op, hoeveel verschillende type mensen en nationaliteiten zich bij Cordon Bleu verzamelen. Er zijn mensen uit Costa Rico, Puerto Rico, Amerika, Polen, Japan, Taiwan, Canada, noem maar op! Deze keer (meer dan vorige keer), valt me ook op dat de meeste mensen die naar deze cursus komen, redelijk tot zeer welgesteld zijn. Er zijn nogal wat mensen die dit puur voor hobby doen. De een was een Wall Street bankier die op zijn 30e met pensioen kon, een ander heeft een aantal eigen bedrijven en wat vastgoed, is 64 en met pensioen, weer een ander is de CEO van een conglomeraat van tijdschriften/kranten, dan zijn er verschillende mensen die bij een bank werkten en die zich aan het herbezinnen zijn, iemand is een ‘food writer’ maar denkt er nu over een restaurant te beginnen, weer een ander werkt in een restaurant en is door zijn baas naar Parijs ‘gestuurd’,  en een persoon wil een catering keten gaan beginnen. Zoveel mensen, zoveel verhalen.. Iedereen zit bij Cordon Bleu voor een andere reden. Het is heerlijk om zo gedurende een paar weken, langzaam achter al die verschillende verhalen te komen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s