Konijn, Bouillabaisse en L’ami Jean


Week 3 is afgerond, nog één week een vol schema en dan loopt het alweer op zijn einde. In de laatste week (week 5) hebben we namelijk alleen nog maar één demo, praktisch examen en diploma uitreiking.

Konijn Afgelopen week was zwaar, in het begin van de week hadden we een aantal hele lange dagen en later in de week waren de dagen korter, maar waren de practicums moeilijk! Gisteren hebben we een konijn volledig ontbeend en gevuld, vervolgens op twee verschillende manieren bereid. Het was een enorme hoop werk en ik moest hard doorwerken om alles binnen 2,5 uur af te ronden. Het eindresultaat was wel een heel mooi en bijzonder smakelijk gerecht.

Bouillabaisse Vanmorgen maakten we bouillabaisse. Dat was wel makkelijker dan het klaarmaken van konijn, maar ook nu weer hadden we veel handelingen; vis fileren, vis bouillon maken, groenten bereiden die in de soep horen (tomaten, venkel, ui, prei en aardappel), een rouille maken. Het eindresultaat was erg mooi, alleen was ik wat uitgeschoten met de saffraan, en dat terwijl ik niet eens van saffraan hou…!

L’ami Jean Omdat we vandaag lekker op tijd klaar waren, ging ik met Dermot, een gepensioneerde Texaan uit mijn team, naar het restaurantje l’ami Jean. Dit is een van de vele goede restaurantjes in Parijs, waar je voor het diner bijna nooit terecht kunt, maar waar je wel binnenkomt voor de lunch. Het is een knus restaurantje met tafels die heel dicht op elkaar staan. We besloten niet al te zwaar te eten, want zowel Dermot als ik hadden nog diner plannen. We besloten een terrine te delen, we hadden gehoord dat die heerlijk was en daarna namen we allebei nog een voorgerecht. Lekker licht en ook betaalbaar, want de gerechten op de kaart waren niet goedkoop. Toen de terrine op tafel kwam, waren we wel enigzins verbaasd, want we kregen niet 1 of 2 plakken, maar gewoon een volledige terrine vol met paté.. Daarbij een grote pot augurkjes en een klein potje zure paddenstoeltjes. Onze Franse buren die net waren aangeschoven, keken met veel verbazing naar dit enorme gerecht en vroegen wat het was. We legden uit dat dit een terrine was en dat we ook wat verbaasd waren over de grootte.. De buurman besloot voor een menuutje en niet voor de terrine. Omdat we zo absurd veel paté hadden, boden we de buurman wat brood met paté aan en zo zaten we met zijn vieren van deze paté te eten. De hele terrine kostte overigens 14 Euro.. Zo bleken de hoge prijzen ineens heel erg mee te vallen. Ons voorgerecht was gelukkig een stuk normaler van grootte. Dermot had twee gegrilde langoustines en ik had een stuk calamares met gegrilde foie gras, een hele aparte combi, bijzonder lekker, maar wel heel zwaar. We besloten het nagerecht maar af te slaan, na deze twee copieuze voorgerechten.. Onze buren hadden daarentegen wel een nagerecht besteld. De buurman had de riz au lait besteld met caramel van beurre salé, een soort rijstpap met een caramel van zoute boter (dat laatste is echt het allerlekkerste wat er is, althans in mijn ogen). Het was een enorme portie, genoeg voor 4 man, zou ik zo zeggen. En tot onze grote hilariteit, kregen Dermot en ik ook lepels van de ober om mee te eten! En dat terwijl we nergens om gevraagd hadden, de mensen niet kenden en net de rekening betaald hadden! Ik heb overigens inderdaad een hap geprobeerd van dit gerecht en het was zalig romig en dat met die zoute caramel, hemels…! Ik moet nog maar eens terug. Hopelijk heb ik dan weer zulke leuke buren. Ben je ook eens in Parijs, ga dan vooral naar: http://www.amijean.eu

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s