Gressini’s en andere recepten


Recepten
In de afgelopen weken hebben we veel recepten gemaakt en gezien die ik straks met veel plezier thuis zal klaar maken. Ik zal een aantal recepten aanzienlijk vermakkelijken, want thuis hoef ik natuurlijk niet als een michelin chef te koken! Ik kan er nu al naar uitkijken om met bepaalde recepten te experimenteren, aanpassingen te maken en ze op mijn site te zetten.

Cassoulet
Gisteren maakten we Cassoulet, een heel typisch Frans gerecht, met een basis van witte bonen en verder héél veel vlees; zachtgegaarde lamsnek, 2 soorten worst en confit canard. Geen al te ingewikkeld gerecht, maar wel bijzonder machtig.. Persoonlijk ben ik niet zo’n grote fan van witte bonen en als ik dit ooit eens namaak, zal ik het behoorlijk aanpassen!  Als voorgerecht maakte de chef een gerecht van gezouten kabeljauw met een soort tapenade snackjes, een heel leuk gerechtje. Vooral de tapenade snackjes zijn leuk, het zijn een soort heel dunne italiaanse brood reepjes.

Gressini


Je mengt  in een foodprocessor 100 gr zwarte olijven, 1 eiwit, 50 gr bloem en wat peper en zout. Deze mix schep je in een schaaltje en dan giet je er 1/2 eetlepel olijfolie bij en dat meng je even door. Dan schep je alles in een spuitzak. Leg bakpapier op een bakplaat en spuit dunne strepen op het papier. Je kunt ook rondjes of andere vormen maken. Doe dit dan in een oven van 180 graden voor zo’n 6 tot 8 minuten. Haal ze uit de oven en breng met behulp van een borsteltje nog wat olijfolie aan over de bovenkant. Leuk om te serveren met een dip, zoals humus of tzaziki.

Zeeduivel
Vandaag hebben we zeeduivel in spek gemaakt, met kleine gestoofde artisjokken en een soort dikke eierpannekoek. Leuk gerecht en heel erg lekker. Op zich is het ook niet heel ingewikkeld om te maken, alleen het schoonmaken van de zeeduivel is een hele klus. Normaal laat ik dat gewoon door mijn visboer doen…  Maar nu kregen we gewoon een hele vis en moesten we hem fileren, wat makkelijk is, maar de hele vis is met een soort vlies omgeven en dat is vrij lastig te verwijderen. Natuurlijk is dat een kwestie van er wat handigheid in krijgen, maar dat lukt niet met één keer zo’n gerecht maken!

Schriftelijk Examen
Overmorgen hebben we schriftelijk examen. Voor dit examen moeten we een lange lijst van franse kooktermen leren (die we ook al voor ons basic examen moesten leren, maarja die zijn niet allemaal even goed blijven plakken…). Verder hebben we een berg informatie gekregen over de verschillende franse regio’s, waar ze bekend om staan, wat hun traditionele keuken is, wijnen, kazen, etc.. Verder moeten we wat basis informatie leren over hygiene en over basis sauzen, dat is niet al te moeilijk. Wat wel weer lastig is, is dat we van zo’n 6 recepten de ingredienten lijst moeten leren, we moeten dan tijdens het examen missende getallen of producten aanvullen..  Pfff, al dit soort dingen uit mijn hoofd leren, is een behoorlijke klus en deze keer is het best veel informatie. Maar ik moet wel zeggen dat de info over de franse regio’s wel heel leuk is om te lezen en te weten. Ik heb de kaart erbij gepakt en uit gezocht waar alles nu precies ligt, om zo een mentaal plaatje te maken. Hopelijk helpt het… Ik heb ook veel Franse woorden moeten vertalen naar het Nederlands. We krijgen altijd de Engelse vertaling overal bij, maar bij de informatie over de regio’s staan veel termen als soorten vis en soorten wild die ik ook in het Engels niet ken. Woorden als paling, leeuwerik, lijster (ja die laatste twee vallen in Frankrijk onder wild en worden blijkbaar gegeten….). Ik begrijp na het zien van die enorme woordenvloed, wel beter waarom ik nog steeds moeite heb met het lezen van een franse menukaart in een restaurant!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s