De laatste Cordon Bleu loodjes


Laatste loodjes
Ja, zaterdag was er zeker sprake van laatste loodjes.. 2 dagen van 13 uur om mee te eindigen, was net even iets teveel van het goede. Zeker toen Chef Lessourd een demo gaf, waarin hij op een gegeven moment volledig in zijn eigen wereld leek te zitten en nauwelijks meer wat vertelde over wat hij aan het doen was. Het was al moeilijk om er met je hoofd bij te blijven en met deze onmogelijke demo was het helemaal niet te doen! De demo betrof de regio Vlaanderen en er was voor een vreemde combinatie van gerechten gekozen; rode kool met kabeljauw en als voorgerecht gepocheerde rog met prei in vinaigrette. Jammer!

Kabeljauw


Wat wel leuk was, was de manier waarop we de kabeljauw bereidden. Het is makkelijk te doen en heeft een mooi sappig resultaat. Neem een groot stuk kabeljauw, met vel en al, en bestrooi dat met grof zout. Dit zorgt ervoor dat de vis een beetje uitdroogt en daardoor steviger wordt. Ook gaart de vis al een klein beetje. Laat het zout 20-30 minuten intrekken en spoel daarna het zout af. Dep de vis droog en rol hem strak in plastic folie (het liefst magnetronfolie). Snij de vis nu in dikke plakken van ongeveer 10 cm. Leg de vis in een oven van 90 graden celcius (daar zou het folie tegen moeten kunnen). Na zo’n 20/25 minuten is de vis klaar en heeft het een hele mooie structuur. Je proeft ook nog goed het zout wat je gebruikt hebt om de vis uit te drogen. Verwijder de folie wel even voor het serveren..

Allerlaatste demo
Vanmiddag hadden we onze allerlaatste demo van chef Thivet. De regio was Corsica en het hoofdgerecht was een mooie stoofpot van varkenslende, uitjes, kastanjes, champignons, witte wijn en tomaten. De stoofpot ging uiteindelijk de oven in met een deegrand, die de stoofpot hermetisch afsloot. De broodrand die ontstond kon daarna gegeten worden met de stoofpot. Ik zal dit recept thuis uitproberen, wat kleine aanpassingen maken en dan op mijn site zetten. Echt een leuk gerecht voor een dinertje, zeker omdat het zo lekker theatraal uit de oven komt.

Examenvoorbereiding
Na deze allerlaatste demo voor intermediate cuisine, hebben we ruim de tijd genomen om het praktijk examen voor te bereiden. Mangal, Dermot, Victoria en ik zijn daarvoor een café ingedoken en hebben uitgebreid door alle 10 examen gerechten heen gepraat. Ik denk dat ik er nu wel klaar voor ben! Morgen om 12:10 mag ik naar binnen voor mijn examen en ik moet om 14:40 serveren. Om 12:10 hoor ik pas welk gerecht ik moet gaan maken. Spanning en Sensatie!

2 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Prakkie kookblog schreef:

  Dag!

  Wat een (positief!) jaloersmakende berichtgeving van jou! Wat een belevenissen. En uiteindelijk met diplomo naar huis! Gefeliciteerd! Mooie plaatjes en naast het harde werken spat het plezier van de foto’s.
  Geniet van het bereikte resultaat. Hieperdepiep!

  Groet!
  Prakkie kookblog

  Like

  1. stoerkoken schreef:

   Dankjewel! Het was inderdaad een groot plezier, dat heb je helemaal goed gezien! 🙂

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s