Koken, koken, koken!


De feestdagen staan natuurlijk in het teken van koken. Leuk!

Normaal gezien kook ik al veel met de feestdagen, maar nu laten enkele vrienden zich ook uitnodigen om vooral eens te zien wat ik nu allemaal geleerd heb. Iedere leuke reden voor een etentje is er eentje, en zo kookte ik dus een maal bij elkaar op derde kerstdag, vanavond weer en komen er met oudjaar een heel aantal vrienden langs.Allemaal leuke redenen om met mijn cordon bleu recepten te experimenteren.
Brandade
Maandag heb ik bijvoorbeeld een brandade gemaakt van verse kabeljauw, met een soort tapenade stickjes erbij. Heel leuk als een amuse, maar als je iets meer maakt ook als voorgerecht. De kabeljauw heb ik eerst gezouten, vervolgens 30 minuten laten staan, afgespoeld en daarna in een paar minuten gaar gestoomd. Dan wat gekookte aardappelen erdoorheen geprakt en wat knoflookteentjes (die ik 3x gekookt had), en ingekookte room toegevoegd. Op smaak brengen met wat peper. Evt nog wat heel fijn gehakte zwarte olijven erdoor en je hebt een heerlijk hapje. Erbij maakte ik nog een soort dressing van peterselie, room en knoflook. De tapenade stickjes erbij, zijn een soort hele dunne reepjes brood met tapenade erin, zodat ze een leuke kleur hebben. Ik zal het recept van de week volledig uitwerken en op mijn site zetten.

Paddenstoelen met St Jacobs schelpen
Als voorgerecht heb ik een soort taartje gemaakt van een bladerdeeg bodem met gebakken paddenstoelen (oesterzwammen, en wat andere exotische varianten) en daarboven op st. jacobs schelpen. Mooi gerechtje en heel smakelijk, als extra smaak maker heb ik nog wat dressing toegevoegd van het brandade recept.

Schuimsoepje
Als tussen gerecht had Ton die op bezoek was een schuimsoepje voor ons gemaakt. Ik heb het recept ergens, errug lekker, en zal dat ook op mijn site zetten. Het is vrij simpel, een goede visbouillon met slagroom, parmezaanse kaas en wat creme fraiche. Op het laatst wordt dit alles opgeschuimd met een staafmixer.

Hoofd
Daarna heel eenvoudig een mooi stuk pink kalfsvlees met romige aardappelpurree en prei gestoofd met een beetje room. (ja er ging veel room doorheen dit diner…).


Chocolade
Als toetje had ik mijn chocolade cake in een koffiekopje gemaakt en daarbij kleine madeleines, een paar volgens het normale recept en een paar met cacao en sinaasappelrasp. Helemaal leuk!

Vanmiddag ga ik weer aan de slag, dan ga ik samen koken met twee goede vrienden. Er staan gepocheerde oesters op het menu, bladerdeegtaartje met tomaten en zeebaars en lamsrack met ratatouille.. Mmh!

Maar nu eerst snel aan de slag met een ballotine, een gerecht van uitgebeende kip gevuld met gehakt en foie gras , die ik voor oudjaar wil maken. Het is een soort opgerolde paté/ terrine. Dat soort gerechten moet je een paar dagen tevoren maken voor het beste resultaat! En terwijl alles straks staat de pruttelen, ga ik een kruidkoek bakken. Die wordt gemaakt met karnemelk en geen boter (wel suiker), dus de koek is relatief licht en ook nog eens enorm makkelijk te maken. Heerlijk voor deze koude dagen!

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s