Pasta, thaise kip en vanille ijs


Met dat natte weer buiten is er niets lekkerder dan lekker allerlei winterse gerechten maken en het huis laten ruiken naar lekker eten.
italiaanse amandelkoekjes
Zaterdag kon ik het niet laten en heb ik weer een grote voorraad cantucinni’s (http://www.stoerkoken.com/stoerkoken/Recepten/Entries/2010/8/9_Cantuccini.html) gemaakt. Dat blijft enorm leuk om te doen en je hebt zo twee voorraadpotten vol. In deze italiaanse amandel koekjes zit wel suiker maar geen boter of olie, dus ze zijn relatief ‘light’, daarnaast blijven ze ellenlang goed, dus fijn om in grote hoeveelheden te maken.

Gisteren zag ik dat ze bij onze biologische supermarkt ze wilde spinazie hadden, één van mijn favoriete groenten. Het is een vrij stevige spinazie die als een soort krop groeit. We noemen deze spinazie ook wel eens italiaanse spinazie. Belangrijk is dat je deze spinazie heel goed wast in ruim water, want vaak zit er veel klei aan. Scheur de stelen uit het blad, want deze zijn vrij hard. Verder bereid je dit hetzelfde als normale spinazie.

Ik heb de spinazie gebruikt in een pasta gerecht, met spekjes, pijnboompitten en oesterzwammen en room (http://www.stoerkoken.com/stoerkoken/Recepten/Entries/2010/8/9_Cantuccini.html).
sperciebonen
Vandaag heb ik een Thaise kip klaar gemaakt. Daarvoor heb ik eerst een kruidenpasta gemaakt van verse gember, chilipeper, laos, citroen gras, limoenblaadjes, limoensap, knoflook en olie en wat zout. Daarmee heb ik de hele kip goed ingewreven en vervolgens ruim een half uur laten staan om de smaken goed te laten intrekken. Daarna ging ie de oven in, ruim een uurtje op 200graden (als de kip te donker wordt of de kruidenpasta begint te verbranden, kun je even wat aluminium folie over de kip doen, maar haal dit er wel zo’n 15 minuten van te voren weer af) . Erbij hete boontjes, die maak je door een uitje en knoflook te fruiten, daar wat sambal bij, stukjes sperciebonen erbij en dan met een klein laagje groentenbouillon laten stoven. Serveren met witte rijst en je hebt een heerlijke combinatie.

Ik heb in de tussentijd ook eindelijk met mijn ijsmachine gespeeld. Ik ben vandaag begonnen met simpel vanille ijs. Daarvoor verwarm je eerst een halve liter melk met 50 gram suiker en een vanille stokje, dat laat je ruim een half uur staan op heel zacht vuur, zodat de vanille smaak goed in de melk gaat zitten. Neem 4 of 5 eierdooiers en meng die met 50gram suiker, goed kloppen, tot het wat dikkig wordt. Schenk dan de warme melk bij de eierdooiers en klop dit ook goed. Zet nog even op het vuur en verwarm tot 85graden celcius. De ‘creme anglaise’ begint dan net te binden. Dit goedje laat je eerst even afkoelen en dan schenk je het in de ijsmachine, binnen een half uur heb je heerlijk vers vanille ijs. Je kunt het romiger maken door room toe te voegen, maar vandaag heb ik gekozen voor een lowfat recept.  Binnenkort meer!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s