Stoofvlees


Vrijdag ging ik samen met Els naar Potten & Pannen in Utrecht. Ze had een bon van iemand gekregen en wilde samen met mij iets uitzoeken. Aangezien we net daarvoor naar een recept voor stoofvlees hadden gekeken in de Allerhande, onstond het idee een goede braadpan te kopen.

Els kocht een mooie grote zwarte gietijzeren braadpan. En ik werd geinspireerd om dit weekend stoofvlees te maken. Altijd heerlijk en perfect voor het weekend, als je even de tijd hebt om je eten al vroeg op te zetten.
Ik maakte een stoofgerecht van rundvlees, tomaten, hele kleine uien, knoflook, paprika en olijven, een zogenaamde estouffade (zie helemaal onderaan voor het recept). Heerlijk. Lekker een uurtje of 3 sudderen en het vlees is boterzacht.  Het mooie van stoofvlees is ook dat het makkelijk is om grotere hoeveelheden te maken. Dus we hebben gisteren stoofvlees gegeten en maandagavond eten we het weer, dan met pasta ipv aardappels. De smaken zullen dan nog meer ingetrokken zijn! En het is lekker snel klaar voor een maandagavond

Terwijl het stoofvlees stond te pruttelen, maakte ik nog een kruidkoek van het restje karnemelk wat nog voor dat doel in de koelkast stond. Ik heb het goede voornemen om zo weinig mogelijk restjes weg te gooien, dus als ik iets zie wat bijna weg moet, probeer ik te bedenken wat ik ermee kan doen.

Zo zag ik gisteren ook nog een klein restje hollandse garnaaltjes, die ik eerder die week gebruikt had in een omelet. Ik had ook nog wat kleine kerst tomaatjes, dus heb ik van beiden een kleine amuse gemaakt. De kleine tomaatjes heb ik uitgehold (het kapje bewaren om er later weer op te zetten) en gevuld met een mengseltje van de garnaaltjes, beetje mayo en wat peper. Lekker, simpel en het zag er schattig uit, een variant op de belgische klassieker tomaat met grijze garnaaltjes.

Om nog even terug te komen op mijn bezoekje aan potten & pannen.. Die hadden een mooie ijsmachine in de aanbieding. Iets wat ik al tijden op mijn lijstje heb staan. Dit was een zelfkoelende ijsmachine, precies wat ik wilde en voor niet al te grote porties, dus perfect voor mij. De komende periode zal ik zeker gaan experimenteren met dit apparaat. Ik heb nog een hoop Cordon Bleu ijsrecepten, dus die moet ik zeker gaan proberen!

Provencaals runderstoofpotje

Ingredienten voor ongeveer 4 porties:
800 gr runderlappen/ sucade (liefst met wat vet er aan)
olijfolie
1,5 eetl tomatenpuree
2 eetl bloem
1 dl rode wijn
2 dl runderfond
1 blikje tomaten (evt cherry tomaten)
10 kleine uitjes, heel laten, maar schil verwijderen
4 knoflook tenen, heel laten
2 laurierbladen, wat verse tijm en/of rozemarijn
2 paprika’s, in stukken van 3 cm snijden
100-200 gr olijven (zwart of groen)
peper en zout

Snij de runderlappen in grote stukken (naar eigen voorkeur, maar zeker niet kleiner dan 2cm).

Warm ondertussen je stoofpan zachtjes op op het vuur. Schenk wat olijfolie in de pan, als deze heel heet is, voeg dan voorzichtig het vlees toe.  Probeer geen vlees op elkaar te stapelen, als dat gebeurd, braad dan het vlees in meerdere keren aan. Laat goed bruinen.

Als het goed bruin is, kruid dan met peper en zout. Voeg de tomatenpuree toe en laat even meebakken. Strooi dan bloem over het vlees en bak ook nog even mee. Schenk nu de rode wijn over het vlees en verhit tot de wijn bijna verdampt is. Voeg dan de tomaten uit blik toe, de uien, knoflook, laurier en tijm/rozemarijn. Schenk nu de runderfond over het geheel heen. Het vlees moet zo’n 3/4 onder het vocht staan. Verwarm het geheel goed door.

Doe nu de deksel op de pan en zet in een oven van 140 graden. Laat 2,5 tot 3 uur staan. Check af en toe de pan, roer het vlees om en check of het geheel zachtjes pruttelt (zo niet pas dan de temperatuur van de oven aan). Een uurtje voor het einde kun je ook de paprika toevoegen. En zo’n 10 minuten voor het einde voeg je ook de olijven toe.

Serveer dit met aardappelen/ aardappelpuree of met pasta.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s