Vietnamese Rijstpapier Rolletjes


Na ruim een maand Frans gekookt te hebben, direct gevolgd door de feestdagen, waar ik veel met datzelfde eten ge-experimenteerd heb, is het toch echt tijd om weer eens bewust gezond te eten. Niet dat Frans eten zo ongezond is, maar het is toch een wat zwaardere keuken met veel boter en room (en wat is dat toch ontzettend lekker…!). Ik geloof heel erg in genieten van eten. Je kunt beter iets eten wat heel erg lekker is en waar wel degelijk room of boter in verwerkt zit, en daar enorm van genieten, zodat je dan minder eten nodig hebt om verzadigd te raken. Vooral omdat ook je hoofd verzadigd is geraakt. Wie kent het niet, je hebt een groot bord gegeten van iets wat eigenlijk niet echt bijzonder lekker was (maar wel vullend) en daarna blijf je trek hebben in nog iets anders, iets zoets misschien? Dat komt omdat alleen je maag verzadigd is, maar niet je hoofd/geest!

Dat gezegd hebbende, is het natuurlijk ook heel goed mogelijk om heel erg lekker, verzadigend eten te maken wat ook nog eens enorm gezond is. En daarvoor wijk ik al snel uit naar de Aziatische keuken. In die keuken worden al je zintuigen bevredigd. De Aziaten houden van balans in hun eten. Zout, zoet, zuur, bitter moeten allemaal in balans zijn. Textuur van het eten is net zo belangrijk; knapperig of juist heel zacht of zijdeachtig. En natuurlijk moet het er allemaal mooi en kleurrijk uitzien.

Een mooi voorbeeld zijn de vietnamese rijstrolletjes. Een prachtig en heel gezond gerecht, waar je naar hartelust mee kunt experimenteren.

Bij de toko kun je droge rijstvellen kopen. Die leg je een paar seconden in warm water en dan worden ze helemaal zacht, deze vellen leg je even op een schone theedoek en dan kun je ze vullen, oprollen en serveren. Het is wel even handigheid krijgen om de velletjes fatsoenlijk te verwerken en netjes opgerold te krijgen. Maar oefening baart kunst!

Het leuke is dat je er van alles in kunt doen. Het meest bekende is een mix in van rauwe groenten met dunne rijstvermicelli en garnalen, maar er zijn ook varianten met lekker kruidig varkensvlees of rundvlees. Natuurlijk kun je ze ook helemaal vegetarisch maken.

Ik heb een variant gemaakt met rauwe groenten (wortel, komkommer, koriander en chili) die ik goed heb aangemaakt met een aziatische dressing (sesamolie, mirin, rijstazijn) en vers gekookte garnalen (die je zo vers op de markt kunt kopen). Ik voeg geen vermicelli toe, omdat ik het lekkerder vind met alleen maar groenten. Eventueel serveer je er een dipje bij, maar eerlijk gezegd is dat niet echt nodig als je de groenten al hebt aangemaakt.

In het Engels worden deze rolletjes summer rolls genoemd, in tegenstelling tot spring rolls, die gefrituurd worden. Afhankelijk van de vulling, kun je er natuurlijk wel voor kiezen om de summer rolls even kort in een pan te bakken met een klein beetje olie, maar dat is nog steeds een heel ander gerecht dan de gefrituurde spring rolls.

Vietnamese rijstrolletjes
Vietnamese rijstrolletjes

Ingrediënten voor 2 personen (2 rolletjes pp):

4 plakken rijstpapier (bij de toko te koop)
1/2 winterwortel
1/2 komkommer
1 chili pepertje
paar takjes verse koriander
6 vers gekookte garnalen

dressing:
1 eetl sesamolie
1 eetl rijstazijn (of evt limoensap)
1 eetl mirin (soort rijstwijn)
1 thl gembersiroop

Snij de winterwortel en de komkommer in hele dunne reepjes. Hak de chili fijn (verwijder eerst de zaadlijsten) en hak de koriander grof. Meng dit alles met de dressing.

Maak de garnalen schoon en snijd ze in de lengte door (langs de rug), verwijder het darmkanaal.

Vul een diep soepbord met heet water. Neem een plakje rijstpapier en leg deze in het water, een paar seconden maar, dan is het papier zacht. Leg heel even op een schone theedoek om uit te lekken en leg dan op een groot bord.

Leg een plukje van het uitgelekte groentemengsel in de lengte op het papier, dicht naar een zijkant toe. Rol het nu 1 keer in het papier, vouw de uiteinden naar binnen en de leg 3 halve garnalen op het papier. Rol dit ook mee, zodat de buitenkant van de garnalen zichtbaar is door het papier en mooi bovenop de rol terecht komt.

Serveer met eventueel een chili dipje of gewoon zo met nog wat koriander blaadjes ter decoratie.

Één reactie Voeg uw reactie toe

  1. Priya Binda schreef:

    Leuke recept. Thnks voor de info.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s