Spinaziesoep en eieren pocheren


Soep!
Van de week had ik weer eens zin in spinaziesoep. Vroeger hadden ze dat wel eens in het restaurant op mijn werk en die soep vond ik altijd heerlijk. In tegenstelling tot alle andere soepen die volgens mij rechtstreeks uit een pakje kwamen.. Maar deze soep staat al heel lang niet meer op het menu en op een gegeven moment ben ik zelf maar eens gaan experimenteren en ontdekte dat spinaziesoep misschien wel de allermakkelijkste soep is om zelf te maken…

Spinaziesoep
Ik weet niet of het vals spelen is, maar ik gebruik van die bevroren spinazie blokjes en dat werkt heel goed. Uitje en knoflookje fruiten, spinazie erbij, lekker laten ontdooien en dan wat hete bouillon toevoegen (groenten of kip). Dan nog een mengsel van slagroom en een geklopt ei erdoor en op smaak brengen met peper en zout. Het geheel moet nog wel even met een staafmixer bewerkt worden, zodat het een glad geheel wordt. Ik serveer het met een gekookt eitje, maar als je het wat sjieker wilt opdienen dan kan dat ook met een gepocheerd eitje en wat uitgebakken spekjes die je als garnering over de soep en het ei heen strooit. Het hele recept kun je vinden op http://www.stoerkoken.com/stoerkoken/Recepten/Entries/2011/1/29_Spinaziesoep.html

Spinazie heropwarmen
Wat betreft het heropwarmen van spinaziesoep, dat kun je tegenwoordig veilig doen (als je het maar niet meerdere keren doet, dus opwarmen wat je nodig hebt en niet alles en het dan weer terug in de koelkast zetten). Vroeger was er een zorg dat het heropwarmen van spinazie een te veel nitriet zou opleveren, maar blijkbaar is men van dat idee teruggekomen, door de verbeterde koelkasten. Als je meer wilt lezen, kijk dan op http://www.nieuwsbank.nl/inp/2005/01/31/R137.htm.

Eitje Pocheren
Een eitje pocheren is iets waar een hoop mensen voor terugschrikken, maar eigenlijk is het niet al te ingewikkeld. Zet een pan water op en doe er een goede scheut (goedkope) azijn bij. Laat het zachtjes koken (het water moet niet te veel bewegen). Breek dan je eitje in een klein glaasje. Hou dat glaasje dicht boven het water en kiep het in één keer om. Met twee lepels kun je dan evt het eiwit wat te ver weg zweeft, terug halen en een beetje in model ‘boetseren’. Voorzichtig want het eigeel moet heel blijven! Haal het ei eruit als het eigeel nog wel zacht voelt, maar al een klein beetje stevigheid heeft gekregen (je tilt het ei even uit het water en dan kun je gewoon met je vinger even voelen door zachtjes op het eigeel te drukken). Haal het ei uit het water en leg op wat keukenpapier om uit te lekken. Eventueel kun je met een schaar het eitje nog een beetje bijknippen.

Als je dit eenmaal onder de knie hebt, kun je allerlei leuke dingen doen met gepocheerde eieren. Ik vind een gepocheerd eitje bijvoorbeeld ook heerlijk op een simpele boeren salade met wat spek en evt wat kaas. Lekker met wat vers brood erbij, zodat je het eigeel op kunt deppen!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s