Tomaten bonensoep met chorizo


Tja en van soep kan ik eigenlijk nooit genoeg krijgen. Wat ik ook zo fijn vind is dat het makkelijk is om dubbele porties te maken en een deel in te vriezen of in de koelkast te zetten voor de dag erna of nog later. Voor veel soep geldt, dat deze alleen maar lekkerder wordt, als ie langer staat.

Zo ook voor deze soep. Een bonen tomaten soep met chorizo. Het mooie aan deze soep is dat het bijna helemaal gemaakt kan worden met dingen die toch al in je keukenkastje staan, zodat je ‘m ook kunt maken op een regenachtige dag wanneer je geen zin hebt om naar buiten te gaan om boodschappen te doen.

Daarbij moet ik wel eerlijk toegeven dat mijn voorraadkasten altijd wel heel vol zijn.. Zo heb je voor deze soep chorizo nodig en dat heb ik vaak in de vriezer liggen. Ik koop nl bij Peek & van Beurden op de Nachtegaalstraat (Utrecht) heerlijke verse chorizo worstjes. In een verpakking zitten 6 worstjes en wat ik niet gebruik, stop ik gewoon in de vriezer. Altijd makkelijk voor een pasta gerecht of een soepje..

Als je nu geen verse chorizo worstjes kunt kopen, kun je natuurlijk ook droge chorizo worst gebruiken, maar zorg wel dat je een zo ‘nat’ mogelijke variant koopt, want je wilt natuurlijk geen hele harde stukken worst in je soep tegenkomen.

Voor deze soep gebruik ik als basis een uitje, knoflook, winterwortel en bleekselderij (of wortelpeterselie als je daar aan kunt komen, deze wortel lijkt op pastinaak). Dit snijd je allemaal heel fijn en fruit je even tot de wortel zacht begint te worden. Voeg dan de fijngesneden chorizo bij. Evt kun je wat verse cherry tomaatjes toevoegen, maar dat hoeft niet. Dan voeg je de bonen toe (ik gebruik zowel borlotti als kidney bonen, maar dat ligt aan je eigen voorkeur) en gepureerde tomaten of gewoon tomaten uit blik. Voeg nog wat water toe en tijm en laurier.

Als je verse cherry tomaatjes toevoegt, zorg dan wel dat ze niet meer heel zijn als je de soep serveert. Zo’n cherry tomaatje is een behoorlijke hete hap in je mond en dat wil je niemand aan doen.. Dus even de hele tomaatjes kapot drukken voor je de soep serveert.

Tomaten Bonensoep met Chorizo

Ingredienten voor 6 porties:
1 ui
3 knoflook teentjes – brunoise (kleine blokjes)
1 winterwortel – brunoise (kleine blokjes)
2 bleekselderij stengels
150 gr chorizo
100-150 gr cherry tomaatjes (optioneel)
1 blikje borlotti bonen (400 gr)
1 blikje kidney bonen (400 gr)
800 gr gepureerde tomaten of tomaten uit blik
1 l water
paar takjes tijm
2 laurierblaadjes
peper en zout
chili poeder

voor het serveren evt wat zure room en verse kruiden

Snij de ui, knoflook, wortel en bleekselderij fijn.

Fruit in een grote pan met wat olie. Als de wortel ietsje zacht begint te worden, voeg dan de fijngesneden chorizo bij. Als je verse cherry tomaatjes hebt, kun je die ook nu toevoegen. Laat nog een paar minuten staan en voeg dan de uitgelekte bonen toe. Voeg nu ook de tomaten, het water, de tijm en laurier toe. Kruid met wat peper, zout en chili poeder naar smaak.

Laat zachtjes pruttelen (niet koken) voor minimaal 20 minuten.

Proef de soep nogmaals en breng verder op smaak. Als je vindt dat de soep iets te zuur smaakt (door de tomaten), dan kun je evt een schepje suiker toevoegen.

Serveer met wat zure room en verse kruiden. Zoals peterselie of bieslook, maar ook een fijngesneden bosuitje kun je gebruiken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s