Tartiflette


Morgen vertrekken we voor een weekje naar Frankrijk om te gaan skieën. Behalve dat ik natuurlijk enorm zin heb om weer op de ski’s te mogen staan, kan ik me ook al enorm verheugen op het franse eten op de berg. Mijn favoriete gerecht is een tartiflette. Dat is een calorieënbom van  aardappelen, spekjes, ui, zure room en reblochon.
Reblochon is een franse kaas uit de Alpen gemaakt van volle rauwe koemelk. De kaas heeft een stevige korst en de binnenkant is romig en zacht. Deze kaas wordt traditioneel gebruikt voor de tartiflette.

Het is lekker makkelijk om zelf te maken, dus laat je niet afschrikken door de calorieën, maar maak de tartiflette gewoon als je van plan bent om eerst een lekkere lange wandeling of een stevige fietstocht te maken. Daarna smaakt dit gerecht extra lekker!

Voor 3 a 4 personen:
1 kg aardappelen (vastkokend)
1 potje creme fraiche
100 gr spek in reepjes
1 grote ui in ringen
10 cl witte wijn
1/2 reblochon kaas

Kook de aardappelen met wat zout. Snij ze in stukken van 2 cm.

Verwarm de oven voor op 180 graden

Bak de spekjes en als ze vet beginnen lost te laten, voeg dan de uienringen toe. Fruit zachtjes. Als de ui zacht is, voeg dan een scheut witte wijn toe en laat grotendeels verdampen. Voeg dan de creme fraiche toe. Meng de aardappelen hier voorzichtig doorheen. Breng op smaak met peper en zout.

Beboter een ovenschaal. Schep het aardappel mengsel in de schaal. Snij de reblochon in plakken en leg bovenop de de aardappels. Zet 30 a 40 minuten in de oven, tot de bovenkant goed gegratineerd is.

Serveer lekker met een simpele frisse groene salade.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s