Shepherds Pie


Heerlijk die lamsbout van afgelopen zaterdag, maarre wel een beetje veel..

Zaterdag aten we het in filodeeg met wat gestoofde prei, zondag aten we het nog een keer in filodeeg, deze keer met doperwtjes en spekjes, ook een lekkere combi. Maar toen was er nog steeds een hoop lam over… In Engeland, waar traditioneel op zondag de Sunday Roast wordt gegeten, weten ze wel raad met dit soort restjes. Shepherds pie is een van de gerechten waar restvlees goed in verwerkt kan worden. Ik maak wel vaker shepherds pie (voor mij het ultieme comfort food), maar ik had het nog nooit van restjes lamsvlees gemaakt, ik gebruik eigenlijk altijd (lams)gehakt.

SHEPHERDS PIE VS COTTAGE PIE
Shepherds pie is een ovenschotel en geen echte taart (pie) zoals de naam doet denken. De basis is een dikke saus van lamsvlees en groenten, met daarbovenop aardappelpuree.
Overigens heet het ‘broertje’ van de shepherds pie, cottage pie en het enige verschil is dat in de cottage pie rundvlees gebruikt wordt..

Zowel de shepherds als de cottage pie zijn van oorsprong gerechten die ontstaan zijn om de restjes in te kunnen verwerken en dus kan de samenstelling veranderen met de gerechten die je in huis hebt. Maar de basis is toch wel redelijk standaard; wat wortel, ui, tomaten en vlees en daarbovenop aardappelpuree.

MIJN VERSIE VAN DE SHEPHERDS PIE
Ik had ook nog bleekselderij en pastinaak in huis en die heb ik ook toegevoegd, goed voor de broodnodige vitamines.. (!). Ik ben begonnen met de groenten en uien in blokjes te snijden van max 1cm. Die heb ik vervolgens allemaal tegelijkertijd in een pan met wat olie gefruit tot ze een beetje zacht begonnen te worden. Dat is het moment om het vlees toe te voegen, met als je dat hebt wat van het kookvocht waar het vlees in gestoofd was. Breng goed op smaak met een stevige lepel kaneel en gedroogde chili flakes (deze twee kruiden geven warmte aan het gerecht en maakt het nog meer comfort food). Vervolgens voeg je gepureerde tomaten toe en eventueel nog wat verse tijm en een laurierblaadje. Dat geheel laat je lekker stoven, terwijl je de aardappelpuree maakt (aardappels pureren met een aardappelstamper en wat warme melk/slagroom toevoegen tot het een smeuïg (niet al te nat) geheel is).
Vervolgens schep je de saus in een ovenschaal met daarbovenop de aardappelpuree.

Delia Smith, een engelse tv kok, strooit altijd wat dunne prei ringen en geraspte kaas over de shepherds pie heen voor die een hete oven (zo’n 200 graden) ingaat. Dat geeft een extra crunch aan de bovenkant. Laat in de oven staan tot de kaas gesmolten is en de prei begint te bruinen, dit zal zo’n 15 a 20 minuten zijn.

Wat je overhoudt, zet je gewoon in de koelkast en warm je de dagen erna portie voor portie, op in de oven..

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s