Kleine moeite, groot plezier; kletskoppen en florentines


Ik blijf er lol inhouden en ga nog steeds door met het proberen van nieuwe zoete recepten. Iedere woensdag probeer ik een nieuw recept. Wat zijn er een enorme hoop leuke recepten voor zoetigheden die vallen onder de noemer: ‘kleine moeite, groot plezier’. Zo ook mijn uitprobeersels van deze week; kletskoppen en florentines.

Kletskoppen zijn hele dunne gecarameliseerde koekjes met stukjes hazelnoot (of amandel).

Florentines zijn amandelkoekjes gemaakt van amandelen, eiwit en wat suiker.
Amandelkoekjes
FLORENTINES
Allebei zijn ze lekker knapperig, maar de florentines hebben een iets zachter middelste (tenminste als je ze niet al te dun maakt). De florentines zijn echt niet te verpesten.. Je mengt 200 gr amandelen met 2 eiwitten, 100 gram poedersuiker en wat citroen of sinaasappelrasp. Bedek een bakplaat met bakpapier en maak kleine hoopjes van het amandelmengsel, druk plat met een natte lepel. In een oven van 150 graden en als ze bruin zijn, kunnen ze eruit..

KLETSKOPPEN
Voor kletskoppen valt er iets meer te mixen, maar ook dat is niet al te ingewikkeld. Klop 100 gr zachte boter met 250 gr basterdsuiker en 3 eetl koud water. Meng hier daarna 100 gr gezeefde bloem, een mespuntje zout en 100 gr grof gehakte hazelnoten doorheen. Kneed met de hand.
Bedek een bakplaat met bakpapier, maak kleine balletjes van het deeg, druk plat tussen je handpalmen en leg op de bakplaat. Zorg dat je veel ruimte tussen de rondjes houdt, want het deeg loopt een heel stuk uit (een rondje wordt ongeveer 2x zo groot). Zet in een oven van 180 graden en laat staan tot de kletskoppen donkerbruin zijn (des te bruiner des te lekkerder, maar pas op, want het punt waarop ze het allerlekkerst zijn, zit dicht aan tegen het punt waarop ze verbranden).
Haal de koekjes van de bakplaat en leg op een stuk keukenpapier om het teveel aan vet op te laten nemen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s