Risotto met pompoen en rucola


De lente is weer begonnen! Ik kan niet wachten om gerechten te maken met verse doperwtjes en tuinbonen en al het andere mooie verse groen wat er aan zit te komen.


Waar we met de lente een groot aantal groenten winnen, verliezen we er ook enkele. Zo ook de pompoen, die toch wel bij mijn favorieten hoort. Met name de butternut squash of pompoen. Ik weet nog steeds niet hoe het ding in het Nederlands heet, maar het is de peervormige pompoen die je op de foto hierboven kunt zien. Het vlees van deze pompoen is wat steviger dan van andere pompoenen en heeft een licht noot-achtige smaak. Je kunt er van alles me doen; pureren voor een soep, in een oven/grill bereiden met bijvoorbeeld geitenkaas, in kleine blokjes snijden en bakken met wat olijfolie, tijm en knoflook of bijvoorbeeld in een risotto verwerken. Dat laatste heb ik afgelopen week weer eens gedaan.
Je hebt voor 2 a 3 porties een halve pompoen nodig. Die snijd je in blokjes van ongeveer 1 a 2 cm.
Fruit nu een fijngesneden uitje en een knoflook in wat olie. Als deze zacht begint te worden, voeg dan de risotto toe. Roer goed om zodat de risotto goed omhuld is met de olie. Giet nu een half glas witte wijn bij de risotto en roer langzaam terwijl de wijn verdwijnt. Voeg nu de blokjes pompoen toe en een soeplepel bouillon (groenten, kip of rund, wat je zelf het lekkerst vindt), roer af en toe en laat de bouillon opnemen door de risotto, zodra deze bijna opgenomen is, voeg je weer een soeplepel toe. Ga zo door tot de risotto en de pompoen zacht zijn (de risotto moet nog een lichte beet hebben). Neem de pan van het vuur en voeg nu wat gerapste parmezaanse kaas toe en twee handen vol met rucola. Roer die door de risotto.
Je kunt dit als op zichzelf staand gerecht serveren, maar het is ook erg lekker met geroosterde kip of een mooi rood stukje lamsbiefstuk.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s