Vis aardappel kroketten


Hoe noem je dat eigenlijk in het Nederlands, in het Engels zijn het ‘fish cakes’. Een soort hamburgertje van vis en aardappelen. Laat ik ze maar vis aardappel koekjes noemen of misschien is vis aardappel kroketten beter. Maar dat heeft meer te maken met de vorm waarin ik ze gemaakt heb.


Deze kroketten zijn makkelijk om te maken en lekker licht. De basis is aardappelen en vis. Ik ben niet zo dol op zalm, wat vaak gebruikt wordt in dit gerecht, dus ik gebruik verse kabeljauw, maar kies zelf wat je het lekkerst vindt. Je kunt uiteraard ook een andere stevige vissoort gebruiken.

Neem ruim 1,5x zoveel aardappelen als vis, op 250 gram vis, gebruik ik ongeveer 400 gram aardappelen. Hiervan maak ik 4 á 5 kroketten. Kook de aardappelen en zet een paar minuten voor de aardappelen klaar zijn een stoommandje bovenop de pan en leg daar de vis in die je ingesmeerd hebt met olijfolie en wat peper en zout. Als je het lekker vindt, voeg je twee knoflookteentjes toe bij de aardappelen als je ze kookt, die pureer je dan straks mee met de aardappelen.

Als je geen stoommandje hebt, kun je de vis ook pocheren. Breng een pan met water aan de kook, doe hier wat citroensap bij en wat steeltjes van verse peterselie. Draai het vuur lager en leg de vis in het water, binnen een paar minuten is het gaar. Met deze methode is het het makkelijkst als het vel nog aan de vis zit, want dat houdt hem goed bij elkaar. Verwijder uit de pan en dep droog.

Giet de aardappelen af en prak ze fijn met een aardappelstamper en prak de vis er nu ook doorheen, dit kun je met een vork doen (nu moet je uiteraard eerst het vel verwijderen). Breng op smaak met peper, zout en citroensap. Doe er een paar fijngesneden bosuitjes bij. Voeg nu een geklutst ei toe en 3 eetlepels bloem. Meng het geheel. Het moet nu nog wel wat kleverig zijn, maar wel kneedbaar, als het nog te kleverig is, voeg dan nog wat extra bloem toe.

Sprenkel wat bloem op je werkoppervlak en op je handen. Rol het deeg nu in kroketten of als je dat liever hebt in de vorm van hamburgers. Zet ze eventueel even in de koelkast, dit maakt ze iets steviger en helpt ze hun vorm te houden als je ze zo gaat bakken.

Verhit wat olie in een pan met een anti-aanbak laag en bak de kroketten goed bruin. Laat ze eerst goed bruin worden aan een kant, voor je ze draait. Als je ze teveel beweegt dan vallen ze makkelijk uit elkaar.

Serveer met wat zure room die je gemengd hebt met wasabi en verse peterselie.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s