Nigella’s soda broodjes


Nigella Lawson, de sexy huisvrouw of ook wel “domestic goddess” genoemd, heeft altijd heerlijke simpele gerechten. Ze neemt het ook niet zo nauw met hoeveelheden en gooit altijd alles lekker losjes bij elkaar en zelfs dan komt altijd alles prachtig uit de oven!

Vorige week was er een aflevering op tv waarin ze een soort Ierse havermout soda broodjes maakte. Simpeler kan het ook echt niet.. Je hoeft niets te laten rijzen en je hebt alles bij elkaar binnen een half uur broodjes op tafel staan!

Ik heb ze gisteren gemaakt en je bent een paar minuten bezig met de ingrediënten bij elkaar zoeken en te mengen (gewoon met een pollepel) en daarna vorm je  van het plakkerige deeg platte bolletjes en leg je die op een bakplaat (best om die heel licht te oliën of om er wat bloem op te sprenkelen voor je de broodjes erop legt). Sprenkel bovenop de broodjes nog wat havermout of spelt vlokken en het kan een hete oven (220graden) in en na 15-20 minuten zijn ze klaar.

Dit zijn de ingrediënten voor 6 broodjes:
200 gram volkoren bloem
50 gram havermout of spelt vlokken
2 thl bicarbonate of soda
1 thl zout
150 gram donker bier
50 ml yoghurt of karnemelk
2 eetl olie
2 eetl honing

De havermout of spelt vlokken kun je bij een biologische winkel vinden en daar vindt je waarschijnlijk ook de bicarbonate of soda. Deze laatste kun je vaak ook kopen bij een toko. Bicarbonate of soda is een middel dat het brood helpt rijzen en wordt ook veel gebruikt in zoete baksels uit de Angelsaksische keuken.

De broodjes zijn heerlijk met wat roomkaas en gerookte zalm of met wat warme brie. Zet tegelijkertijd met de broodjes een kleine brie in de oven, kruis die aan de bovenkant open en stop  wat verse tijm, rozemarijn en knoflook onder de witte korst. Vouw dan weer terug en zet in een goed passend ovenschaaltje.

Hieronder het filmpje van Nigella waarin je kunt zien hoe zij de broodjes maakt:

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s