Oranje Boven


Een beetje vroeg misschien, maar alle recepten die ik vandaag in mijn blog zet, hebben een oranje ‘touch’. Het zou een prima koninginnedag menu kunnen zijn, dus misschien een leuke tip?

JAMIE OLIVIER’S ZOETE AARDAPPELEN
Eerder deze week maakte ik een gegrilde kip met citroen klaar, om er bij te serveren, probeerde ik een gerecht uit, wat ik recentelijk bij ‘Jamie Olivier’s 30 minute meals’ had gezien. Pof een paar zoete aardappelen (bataat heten ze en hun vlees is knal oranje) en 1 of 2 gewone aardappelen. Je poft aardappelen door ze met schil en al in een hete oven te leggen (zo’n 200 graden) en na ongeveer een uurtje zijn ze gaar. Je kunt voelen of ze gaar zijn door met een scherpe pin of met een mes in de aardappel te steken. Als ze klaar zijn, haal je ze uit de oven en stamp je ze grof met een aardappel stamper of gewoon met een vork. De aardappels moeten zeker niet helemaal gepureerd worden, maar meer kapot geprakt. Strooi er wat zout overheen, wat goede olijfolie, blokjes feta en verse koriander. En dat is het.. het maakt een heel mooi simpel gerechtje bij bijvoorbeeld gegrilde kip. Maar het is ook heel lekker als vegetarisch gerecht met een salade. Ik denk trouwens dat Jamie de aardappelen gewoon gestoomd of gekookt heeft, want anders komt ie natuurlijk niet echt uit met zijn 30 minuten.. Maar dit werkt ook prima en geeft een heerlijk resultaat.
SPERCIEBONEN MET SINAASAPPELDRESSING

Het mooie van gegrilde kip is dat je vaak wat overhoudt, zo ook bij deze kip. Ik heb er vandaag sperciebonen bij klaar gemaakt die ik kort gestoomd heb, zodat ze nog een goede bite hadden en daarbij een dressing gemaakt van olijfolie, sinaasappelsap, sinaasappel rasp, beetje witte wijn azijn en mosterd. Eventueel kun je ook nog wat gedroogde chili pepertjes toevoegen en bijvoorbeeld verse tijm. Als je deze dressing over de warme sperciebonen heen giet, nemen de bonen goed de smaken op van de dressing. Lekker fris.

WORTELTJES TAART MET WALNOTEN EN SINAASAPPELDRESSING
carrot cakeEn om dit alles af te ronden, heb ik er een worteltjes taart bij gemaakt met sinaasappelglazuur. Het recept staat op de recepten pagina. Met deze taart kun je jezelf voorhouden dat je eigenlijk een heel gezond taartje eet..

Worteltjes taart met walnoten en sinaasappelglazuur

250 gram wortelen
75 gram walnoten
2 eetl geconfijte sinaasappel (optioneel)
2 eieren
125 gram boter – gesmolten
125 gram bruine basterdsuiker
200 gram zelfrijzend bakmeel
1 thl bakpoeder
2 thl kaneel
snufje zout

glazuur
sap van 1/2 sinaasappel
rasp van 1 sinaasappel
1 eetl heet water
150 gr poedersuiker

Verwarm de oven voor op 180 graden.
Bekleed een vierkant bakblik van 20cm met bakpapier of vet hem goed in met boter.

Rasp de worteltjes grof.
Brand de walnoten in een droge hete pan.
Smelt de boter voorzichtig.
Breek de eieren in een kom en voeg de basterdsuiker toe. Klop goed op tot het een smeuïg geheel is.
Voeg nu voorzichtig het bakmeel, bakpoeder , zout en kaneel bij. Vervolgens ook de boter. Als dit goed gemengd is kun je de worteltjes, walnoten en evt de geconfijte sinaasappel toevoegen. Giet het mengsel in het bakblik. En zet 40 minuten in de oven.
Als de cake klaar is, kun je hem even kort laten afkoelen en dan uit het blik halen.

Meng de ingrediënten voor de glazuur door elkaar en smeer over de cake heen. Laat dit minimaal 15 tot 20 minuten hard worden, voor je de cake in vierkante blokjes snijdt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s