Witte asperges op zijn Italiaans


Afgelopen weekend was er een streekmarkt in de Zijdebalenhallen in Utrecht. Vorig jaar is deze streekmarkt 2x eerder gehouden en dat was een enorm succes met allerlei kramen met ambachtelijke producten; veel worstjes, vleeswaren, olijfolie, wijnen, kaasjes, groente, en ontelbaar veel andere lekkere dingen. En een hoop gezelligheid met allemaal plekjes waar je wat kunt eten en drinken.

Reuzeblij was ik toen ik de aankondiging zag dat de streekmarkt vanaf April iedere maand gehouden wordt. Afgelopen zondag toog ik met Chris naar de streekmarkt. Zij was er nog niet eerder geweest, en ik had met veel enthousiasme verteld over de vorige streekmarkt. De verwachtingen waren dus hooggespannen. Jammer genoeg viel het een beetje tegen, vooral omdat er veel minder kramen waren dan de vorige keren. Gelukkig was er nog genoeg leuks, overal kon je lekkere dingen proeven en zoals altijd wilde iedereen die er iets verkoopt niets liever dan vertellen over zijn/haar product. De liefde voor het eigen product spat er vanaf. En dat maakte het mindere aantal kramen toch weer meer dan goed. Uiteindelijk hebben we redelijk onze slag kunnen slaan en gingen we naar huis met heerlijke noga, franse worstjes, een mooi groot stuk gerookt spek, hele zachte boter van rauwe melk, verse paddestoelen, krentenbrood van desem&zo en verse asperges.
Ik kan alleen maar hopen dat er volgende keer weer meer kramen zijn en dat er geen dalende trend is ingezet!

witte asperges met italiaanse ham, paddenstoelen, pesto en parmezaanse kaas
De asperges die ik gekocht heb, wilde ik niet op de standaard Nederlandse manier klaarmaken. Ik had ook een hoop mooie paddestoelen en het leek me leuk om de asperges met de paddestoelen te combineren. De asperges heb ik gestoomd, want dat vind ik verreweg de lekkerste manier om witte asperges klaar te maken, maar koken kan natuurlijk ook. De verschillende paddestoelen heb ik apart gebakken, deels met een beetje knoflook en natuurlijk met wat peper en zout.
De gestoomde asperges heb ik op een mooie grote langwerpige schaal gelegd, daartussen heb ik plakjes st Daniël (een Italiaanse ham) geduwd. Vervolgens heb ik wat mooie olijf olie over de asperges gesprenkeld. Nu konden de gebakken paddenstoelen er overheen, met een beetje zelfgemaakte pesto, wat verse parmezaanse kaaskrullen en verse basilicum blaadjes.
Erbij kun je wat geroosterde krieltjes met olijfolie en zeezout serveren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s