Eat more plants.. ratatouille anyone?!


‘Eat food, not too much and mostly plants’, zo simpel is de boodschap van de Amerikaanse voedsel visionair, Michael Pollan. Michael Pollan is op een kruistocht tegen onecht eten, zoals ‘light’ producten. Maar hij probeert ook de overconsumptie tegen te gaan, waaronder de overconsumptie van vlees. Er is niets mis met vlees, mits het met mate gegeten wordt. Vlees is niet erg milieuvriendelijk om te ‘produceren’, maar we moeten ons ook afvragen hoe ethisch het is om (veel) meer vlees te eten dan we nodig hebben.
Hieronder zie je een filmpje van Mark Bittman over wat er allemaal verkeerd is met de manier waarop wij eten. Dit gaat vooral over Amerika, maar ik geloof niet dat wij in Europa zo heel veel beter met ons eten omgaan! Mark Bittman is een kookboekenschrijver en journalist.

Om de daad maar bij het woord te voegen, heb ik de afgelopen week geprobeerd weer eens minder vlees te eten. Ik heb een ratatouille gemaakt en als je die goed maakt, heb je toch eigenlijk ook geen vlees meer nodig!

Een goede ratatouille kun je het beste maken door de verschillende ingrediënten apart te bereiden, zodat je in de ratatouille de paprika, aubergine en courgette nog apart kunt proeven, en het niet een stoofpotje wordt met een eenduidige smaak.

1 kg mooie donkere tomaten

1 aubergine

1 courgette

2 rode paprika

1 chili (optioneel)

verse rozemarijn, tijm, laurierblaadjes

olijven (optioneel)

basilicum (optioneel)

De basis is een tomatensaus met een uitje en een knoflookje. Je kunt tomaten uit blik gebruiken of verse tomaten die je eerst roostert in de oven (doormidden snijden, snijkant naar beneden, goed besprenkelen met olijfolie, peper en zout en dan een uurtje op 140graden in de oven). Je kunt ook een combinatie maken van tomaten uit blik en verse geroosterde tomaten. Als je dan teveel saus hebt, kun je een deel als pasta saus gebruiken. Voeg wat verse rozemarijn, tijm en 2 laurierblaadjes toe. Als je wilt kun je ook nog een vers gesneden rode chili toevoegen.
De aubergine, paprika en courgette snijd je allemaal in blokjes van ongeveer 1cm groot. Doe de aubergine blokjes in een grote schaal en besprenkel rijkelijk met olijfolie, voeg vervolgens nog wat peper en zout toe. Spreid de aubergine nu uit over een ovenplaat en zet in een hete oven van ongeveer 200 graden. Laat 10 minuten staan en voeg daarna de paprika toe in de oven (die leg je ook op een oven plaat met een klein beetje olie).
Na nogmaals 5 minuten, voeg je de courgette blokjes toe met een beetje olie en peper en zout.
Laat het geheel nog 15 minuten staan en verwijder dan uit de oven.

Voeg de verschillende blokjes toe aan de tomatensaus en meng goed. Check de smaak en voeg evt wat peper, zout of suiker toe. Laat nog even kort pruttelen.
Als je het lekker vindt kunt je bij het serveren wat verse olijven toevoegen en wat basilicum.

Serveer bijvoorbeeld met gebakken aardappeltjes of een klein stukje vis.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s