Varkensrollade met calvadosappeltjes


Varkensvlees met appeltjes is altijd een supercombi. Zeker als je die appeltjes laat sudderen in de Calvados…

Gemarineerde varkensrollade met calvadosappeltjes

Begin goed, door een mooie varkensrollade te kopen bij een biologische slager. In een eerdere blog heb ik aangedrongen op het eten van meer groenten. Dat betekent zeker niet ‘geen vlees’, maar dat betekent wel verantwoord vlees. Beter voor het dier en vaak ook nog veel lekkerder.

Goed.. een goede varkensrollade dus. Haal ‘m een uurtje ofzo voor je hem gaat klaarmaken uit de koelkast en smeer hem goed in met een mooie zelfgemaakte marinade van paprikapoeder (liefst gerookt), gedroogde chili pepertjes, peper, zout, mosterd, olijfolie, beetje honing en venkelzaad. Stamp de verschillende droge onderdelen eerst in een vijzel, zodat ze allemaal goed fijn zijn en voeg dan de mosterd, honing en olijfolie toe.

Braad na een uurtje marineren de rollade goed aan (in wat olijfolie), aan alle kanten, zodat een lekker bruin korstje ontstaat. Haal dan de rollade uit de pan en leg even apart. Als de pan wat aangebrand is door de kruiden, maak hem dan eerst schoon. Zo niet doe dan appelpartjes in de pan van zo’n 6 kleine appeltjes of 3 grote. Bak ze met wat extra boter een beetje op. Voeg dan een goede scheut calvados bij, of als je dat niet hebt, appelcider. Leg nu de rollade er bovenop en zet het geheel in een oven van 180graden. De rollade van ongeveer 600 gram  is gaar binnen 45 minuten (de kerntemperatuur moet 58-60graden zijn).

Haal de rollade uit de pan als deze gaar is en rol even in aluminium folie om te laten rusten. Zet het pannetje terug op het vuur en laat het vocht een beetje indikken. Serveer de rollade met de appeltjes en het ingedikte vocht.

Dit is lekker om te serveren met een combinatie van gekookte zoete en gewone aardappels die je even grof stampt (met schil en al) en die je serveert met een scheut olijfolie en knisperend zeezout.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s