Gezond eten!

on

Afgelopen weekend ben ik in het zuidwesten van Frankrijk geweest, vlak bij de Spaanse grens. Een prachtig groen gebied met mooie oude huizen, heldere rivieren, heuvels en bergen. Ik was daar voor een yoga retreat. Tijdens dat yoga retreat zou er ook gezond gekookt worden (vegetarisch, geen suiker, geen gluten en geen koemelkproducten). Voor we vertrokken, bekeek ik deze lijst van producten die we niet mochten nog eens en ik vroeg me af of ik niet de hele tijd honger zou hebben. Voor de zekerheid stopte ik twee zakjes studentenhaver in mijn bagage..

Maar het tegendeel was waar. Galit Hahn (http://www.greencatering.nl) was onze chef kok en ze heeft ons iedere dag weer heerlijke gezonde creaties voor gezet met vaak verrassende combinaties en producten. Het eten was meer dan voldoende, goed van smaak en heel gevarieerd. Ik heb weer een hoop inspiratie opgedaan om gezonder te koken. En dit alles sluit helemaal aan bij mijn behoefte om minder vlees en vis te eten. Ik heb het geen dag gemist terwijl ik in Frankrijk was, maar ik heb het ook nog niet gegeten sinds ik maandagavond ben teruggekomen.

Gebakken rijst met seizoensgroenten

Om direct in de sfeer te blijven, heb ik van de week een gebakken rijst gemaakt vol met groenten. Je kunt allerlei groenten gebruiken die je zelf lekker vind. Ik gebruikte pompoen, paprika, venkel, peultjes en groene asperges.

Kook eerst de rijst (liefst natuurlijk zilvervliesrijst). Het beste resultaat krijg je als je deze rijst ruim van te voren kookt, zodat de rijst kan afkoelen voor je hem gaat roerbakken. Als de rijst nog warm is, kleeft de rijst veel meer aan elkaar.

Fruit een uitje met knoflook, fijngesneden chili peper en geraspte verse gember in plantaardige olie. Voeg dan de reepjes paprika toe, na een minuut of 5 voeg je de blokjes pompoen toe, de reepjes venkel en de stukjes groene asperges, dan weer een minuut of 5 later de peultjes. Als je andere groenten gebruikt, bedenk dan welke het langst duren om te garen en welke het minst lang duren, en voeg de groenten afhankelijk van de gaartijd éen voor één toe. Hou de groenten licht knapperig en voeg dan de rijst toe. Roer het geheel goed door en breng op smaak met een scheutje sojasaus, een scheutje sesamolie en evt een scheutje thaise vissaus. Breek nu een eitje boven de rijst en roer die snel door de rijst heen (op medium vuur).

Serveer met geroosterde sesam zaadjes en verse koriander.

Wat je over hebt, bewaar je natuurlijk gewoon en eet je de volgende dag als lunch snackje.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s