Gazpacho en de e-coli bacterie..


Met dit zomerse weer is er natuurlijk niets lekker dan een lekkere koude gazpacho soep, een traditionele Spaanse tomaat komkommersoep. Maar nu lijkt de zogenaamde E-Coli bacterie ineens roet in het eten te gooien, want in gazpacho zitten komkommers, tomaten en paprika.. En laten al deze groenten nu ineens in het verdomhoekje zitten. Op tv en in de kranten zie je bergen komkommers vernietigd worden. Wat vreselijk zonde, al die mooie groenten die gewoon vernietigd worden. En dat terwijl alle deskundigen zeggen dat je deze groenten gewoon kunt eten als je ze maar goed wast of, beter nog, schilt. En hoeveel moeite is dat nu helemaal??

Gazpacho

Dus heb ik gewoon een gazpacho gemaakt en heb ik voor de verandering alle groenten van hun schilletje ontdaan. De komkommer is natuurlijk makkelijk, gewoon even met de dunschiller en voor de paprika geldt hetzelfde. Een paprika schillen is sowieso geen slecht idee, want blijkbaar hebben veel mensen moeite met het verteren het velletje van de paprika. Om de tomaten te ontvellen, moet je iets meer werk doen, maar ook dat is eigenlijk zo gedaan. Zet een ruime pan op met water, breng aan de kook. Snijd ondertussen een kruis in het vel aan de onderkant van de tomaat en snij met een scherp mesje het kroontje uit de tomaat. Zet nu ook een bak met heel koud water naast de pan met heet water. Laat de tomaten in de pan met heet water zakken en schep ze er na 30 seconden uit met een schuimspaan (laat ze er niet langer inzitten dan 1 minuut, want dan beginnen ze te garen). Doe ze direct in de bak met koud water. Laat de tomaten even afkoelen en haal ze dan uit het water en zo haal je het velletje er makkelijk af.

Neem ongeveer een kilo tomaten, 2 paprika’s en 1/2 komkommer. Snij ook nog een klein uitje grof, plet een knoflookteentje en haal het velletje eraf en snij een 1/2 chilipepertje in reepjes.

Nu heb je alle basis ingrediënten voor de gazpacho klaar.

Ingrediënten voor Gazpacho

Dit alles doe je in de blender (of gebruik een staafmixer) en meng het tot je een hele gladde massa hebt. Voeg nu wat citroensap toe en ongeveer 4 eetlepels olijfolie. Om de soep wat steviger te maken, kun je ook nog een boterham in stukjes snijden (korst eerst verwijderen) en deze toevoegen en nog een keer goed blenden.

De soep kun je verder op smaak brengen met wat tabasco, wat verse kruiden (basilicum of koriander), evt wat worchestersaus of balsamico azijn en peper en zout. Afhankelijk van de kwaliteit van de tomaten, kun je de tomaat smaak wat verder ophalen door een glas tomatensap toe te voegen. Zet de gazpacho in de koelkast en laat hem een paar uur staan (het beste resultaat heb je als je deze soep een dag van te voren maakt). Proef de soep nogmaals als je hem uit de koelkast haalt en breng evt verder op smaak.

Serveer in een glas en sprenkel er nog wat goede olijfolie overheen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s