Bubbels met Paëlla en Pavlova


Bubbels
Gisteren hadden we wat mensen uitgenodigd om onze groeiende voorraad bubbels op te drinken. Ik heb een tijdje geleden gehoord dat bubbels (champagne, prosecco ed) het beste binnen een jaar opgedronken kunnen worden. Na dat jaar gaat de kwaliteit langzaam achteruit. Nu hadden we van alles liggen; champagne, blanc de blanc, prosecco, lambrusco, cider.. En van veel flessen heb ik geen idee hoe lang ze er al liggen, want veel bubbels krijgen geen jaartal mee.
Dus een prima reden voor een feestje.

Bubbelfeestje

Voorafjes
Ik had voor de eerste trek wat gazpacho gemaakt, er waren olijfjes, turks brood met tzaziki, humus en auberginedip en frisse stokjes met feta en watermeloen, caprese of chorizo en gele biet.
Paëlla

Paëlla
Voor de grotere trek had ik ’s morgens al twee grote pannen met Paëlla gemaakt. Ik had het nog nooit eerder gemaakt, dus dat was een leuk experiment. Om het goed te laten aansluiten bij de bubbels koos ik voor een Paëlla met zeevruchten en chorizo (er zijn ook Paëlla’s met kip, konijn of varkensvlees).

Ingrediënten voor 4-6 personen
1 ui – gesnipperd
2 teentjes knoflook, fijngehakt
1 rode en 1 gele paprika, in dunne reepjes
2 chorizo worstjes van ongeveer 15cm lang (liefst bakchorizo, maar anders eentje zo zacht mogelijk (dus niet teveel ingedroogd))
1 snufje saffraan
300 gr paëlla rijst (arroz)
8 dl kippenbouillon (liefst biologisch)
Peper en zout naar smaak
300 gr diepvries doperwten
1/2 zak diepvries fruit de mer/ zeevruchten (AH) – of als het beschikbaar is, wat schoongemaakte pijlstaartinktvisjes, mosselen en garnalen
100/200 gram grote gamba’s (schoongemaakt en liefst gemarineerd in olijfolie en chili)
600 gram venusschelpen
1 citroen
vers gehakte peterselie (en kervel)

Een grote platte pan of een wok warm laten worden op het vuur. Schenk er 2 eetlepels olijfolie in en smoor de ui met knoflook en paprika. Laat de paprika zacht worden. Voeg daarna de plakjes chorizo toe en wat saffraan. Bak rustig door tot de chorizo zijn olie heeft vrijgegeven.

Dan voeg je de rijst bij die je goed omroert, zodat alle rijstkorrels omgeven zijn door wat olie. Schenk er hete bouillon bij en laat op een medium vuur staan pruttelen. Af en toe omscheppen. Eventueel wat water/bouillon toevoegen als de rijst te droog wordt. Na ongeveer 15 minuten is de rijst gaar.

Als de rijst bijna gaar is, check dan eerst of de smaak goed is of dat je rijst nog peper en zout nodig heeft. Dan voeg je (diepvries) doperwtjes en gemengde diepvries zeevruchten erdoor. Goed omroeren.

Als je verse zeevruchten gebruikt, bak die dan apart per soort en als ze gaar zijn voeg ze dan toe aan de paëlla. En meng goed door.

In een aparte pan bak je de grote gamba’s in wat olijfolie (tot ze roze zijn) en verwarm dan een grote pan voor met wat olie. Doe de goed gewassen venusschelpjes in de pan, doe er een scheut witte wijn bij en doe de deksel even op de pan, zodat de schelpjes kunnen openstomen. Als de schelpjes open staan, schep ze dan voorzichtig uit de pan (als er schelpjes zijn die niet open zijn gegaan verwijder die dan). Verdeel de gamba’s en de venusschelpjes over de paëlla. Besprenkel het geheel met citroen en vers gesneden peterselie/kervel.

Serveer het met een mooie groene salade met kort gestoomde groene asperges en verse doperwtjes.

Pavlova met aardbeien en witte aalbessen

Pavlova
Voor het dessert wilde ik een Pavlova maken. Dit is een dessert met een basis van meringue wat oorspronkelijk blijkbaar uit Nieuw Zeeland komt. Het zijn prachtige creaties van meringue, verse lobbig geslagen slagroom en vers fruit. Het is makkelijk voor te bereiden want de meringue bodem kun je al een dag of langer van te voren maken, je maakt gewoon een grote platte meringue, volgens mijn normale meringue recept (http://www.stoerkoken.com/stoerkoken/Recepten/Entries/2010/2/17_Meringues.html).
Op het moment van serveren zelf, hoef je alleen maar de slagroom te kloppen en het fruit op de taart te deponeren..
Ik had twee varianten gemaakt, één met verse aardbeien en witte aalbessen en een met perzikken, bramen en witte aalbessen. Het mooie is, er zijn natuurlijk oneindig veel varianten mogelijk!

3 reacties Voeg uw reactie toe

  1. Syl Buck schreef:

    ..Ik vind het recept van de meringue niet, kan dat kloppen?

    Had het graag gehad.
    Gr Syl Buck

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s