Granola


Granola is een Engelse term, waar wij in het Nederlands eigenlijk geen goede vertaling voor hebben. Granola is een mengsel van gebrande noten, pitten en havermout en soms ook gedroogde vruchten. Dit mengsel kun je eten met yoghurt. Er bestaat ook een zogenaamde granola bar, die wij een mueslireep noemen. Muesli is niet echt hetzelfde, want muesli bestaat uit ‘rauwe’ havermout en ongebrande noten.

Muesli met noten
Versgebrande granola

Hoe dan ook, tijdens mijn yoga detox retreat een paar weken geleden, kregen wij een heerlijke vers gemaakte granola en sindsdien maak ik wekelijks een nieuwe portie voor de hele komende week. Super lekker, gezond, voedzaam en als je de granola zelf maakt, kun je deze helemaal naar je eigen smaak aanpassen. Het is zo gemaakt, het meeste werk zijn de boodschappen, want het is het lekkerst als je veel verschillende soorten noten en zaden gebruikt. Je kunt alles kopen bij een natuurwinkel. En je kunt in het recept alles aanpassen, vervangen of weglaten naar je eigen smaak.

Dit is mijn variant:
4 volle eetlepels havermoutvlokken
4 volle eetlepels speltvlokken
2 eetlepels hazelnoten
2 eetlepels walnoten
2 eetlepels amandelen
2 eetlepels zonnebloempitten
2 eetlepels pompoenpitten
2 eetlepels sesamzaadjes
2 eetlepels lijnzaad
2 eetlepels gedroogde geraspte kokos
1 theelepel kaneelpoeder

Doe dit allemaal in een grote schaal en meng goed. Doe hier nu 2 eetlepels walnoten of lijnzaadolie bij en 2 eetlepels honing of agave (een zoetmiddel). Meng het geheel goed door.

Bekleed een bakplaat met ovenpapier en spreid dit mengsel er goed over uit. Zet de oven op 160 graden en zet de plaat met dit notenmengsel er in, na 10 minuten zet je de oven naar 140 graden en dan laat je ze zo’n 15 minuten staan. Ook hier geldt, als je een sterk gebrande smaak lekker vindt, kun je je oven iets hoger zetten of het mengsel iets langer laten staan.

Goed laten afkoelen en doe dan het mengsel in een goed afsluitbare pot. Als je wilt kun je nu ook nog gedroogde vruchten en/of rozijnen toevoegen. De granola is 1 à 2 weken houdbaar.

Doe ‘s morgens 2 à 3 eetlepels granola bij een lekkere yoghurt en vers fruit. In de winter kun je dit bijvoorbeeld combineren met een appel of peer die je in stukken snijd en even kort in een pan met een klein beetje olie of boter opbakt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s