Quinoa linzen salade!


Ik spreek regelmatig mensen om me heen die graag gezond willen eten, maar aangeven hier eigenlijk geen tijd voor te hebben. Of onvoldoende inspiratie voor gezonde gerechten.

Voor de zomermaanden kan een quinoa linzen salade een mooie oplossing zijn. Die basis kun je gebruiken voor allerlei verschillende salades en het is super gezond. Quinoa (spreek uit kien-wah), komt oorspronkelijk uit Zuid Amerika en er zitten enorm veel voedingsstoffen in, daarbij is het gluten vrij. Linzen is ook al zo’n super voedsel ingrediënt, enorm gezond en boordevol voedingsstoffen. Als je deze twee samen als basis gebruikt voor een salade zit je dus altijd goed. En nog veel belangrijker, het is ook nog eens heel erg lekker….

quinoa linzen salade met geroosterde groenten

Quinoa kook je zo’n 12 minuten in water zonder zout (spoel de quinoa van te voren even af). Linzen (het liefst puy-linzen, maar in elk geval linzen die niet uit elkaar vallen) kook je zo’n 25 minuten in zoutloos water.

Laat de quinoa en de linzen afkoelen en gebruik een deel voor de salade die je nu direct gaat maken en zet de rest in de koelkast, dit kun je op volgende dagen gebruiken voor andere salades.

Nu kun je een hele lekkere gezonde salade maken met bijvoorbeeld geroosterde groenten. Je snijdt bijvoorbeeld een paprika in grove stukken, courgettes in dikke plakken, groene asperges laat je gewoon heel. Dit leg je allemaal op een bakplaat, bestrijk met wat olijfolie en besprenkel met zout en peper, zet nu in een hete oven van ruim 200 graden en het liefst met de bovenwarmte aan. Zet de plaat hoog in de oven. Hou wel goed in de gaten, als het te hard gaat, moet je de plaat wat lager in de oven zetten. Je groenten zijn nu in zo’n 10 -15 minuten klaar. De groenten schep je door het quinoa-linzen mengsel, met wat cherry tomaatjes en basilicum. Maak een dressing van olijfolie, citroen, peper, zout en evt wat balsamico azijn en je hebt een heerlijke salade. Als je wilt kun je nog wat blauwe of geitenkaas toevoegen.

Een andere variant is om de quinoa en linzen te mengen met stukjes avocado, tomaat, evt wat mozzarella, basilicum en gepofte pompoenpitten. Maak nu een dressing van olijfolie, witte wijn azijn, mosterd en evt wat honing.

Ook lekker in deze salades zijn bijvoorbeeld stukjes geroosterde pompoen, geroosterde aubergine, pijnboompitten, noten, verse kruiden zoals koriander, peterselie, dragon, etc..

Of maak een Thaise variant, met taugé, geraspte wortel, reepjes paprika, sesamzaadjes en maak een dressing van rijstazijn, sesamolie en sojasaus.

Kortom er zijn eindeloos veel mogelijkheden. Experimenteer gewoon. Enne neem eens een bakje salade mee voor de lunch, want dit blijft makkelijk goed, en neem je zo mee in een plastic bakje!

Één reactie Voeg uw reactie toe

  1. ? schreef:

    lijkt me lekker.
    ik ga van de week proberen!

    Gr Ashley

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s