Aubergine bonbons


Vorig weekend aten we bij restaurant Toscanini in Amsterdam (http://restauranttoscanini.nl/home/), een Italiaans restaurant wat vorig jaar zijn 25 jarig jubileum vierde. In de tussentijd is er niet veel veranderd. Het restaurant is eigenlijk onveranderd goed. Mooi authentiek Italiaans eten, geen gedoe met mooi opgemaakte gerechten, maar degelijk super lekker Italiaans eten. De bediening is heel erg prettig en zo ook de wijnen… Een aanrader voor iedereen die van Italiaans eten houdt!

In het kader van het 25-jarig jubileum is er een mooi Toscanini kookboek uitgegeven, waarin o.a. een van hun meest standaard en meest gewaardeerde antipasta beschreven staat, namelijk de gemarineerde aubergines. Ik heb ze vandaag gemaakt en ondanks dat ze niet zo zijn als in het restaurant, waren ze heerlijk en ik heb ze daarom aubergine bonbons gedoopt!

Melanzane Marinate

Als antipasta voor 2 of 3 personen heb je één aubergine nodig. Snij die in plakken van 1 cm. Bestrooi beide kanten met zout en leg tussen keukenpapier. Laat een half uurtje liggen.

Maak in de tussentijd de marinade. In het recept wordt het ingrediënt peperoncini genoemd, dat houdt het midden tussen een paprika en een rode peper. Omdat ik geen idee had hoe ik daaraan kon komen, heb ik ingemaakte paprika’s gebruikt die ik bij een Turkse winkel had gekocht. Deze paprika’s zijn iets pittig, dus een perfect ingrediënt. Eventueel kun je een gewone rode paprika gebruiken, maar ik denk dat een ingemaakte rode paprika, of geroosterde paprika’s geschikter zijn. Eventueel kun je dan nog wat rode peper toevoegen, want een klein beetje ‘bite’ is wel lekker.

Terug naar de marinade, ik gebruikte voor 1 aubergine, 2 ingemaakte paprika’s die ik heel erg fijn heb gehakt. Fijn hakken doe je het makkelijkste met een groot mes, dat je met het snijvlak op de snijplank zet. Leg de vingers van je linker hand op de bovenkant van de punt van het mesheft en druk het mes lichtjes naar beneden. Met je rechterhand maak je een wiegende snijdende beweging en het mes beweeg je vanuit je rechterhand van links naar rechts. (dit alles ervanuitgaand dat je rechts bent, als je links bent, doe je het precies andersom…).
Daarna neem je een paar takjes peterselie en die hak je op dezelfde manier heel erg fijn. Hak nu ook nog een knoflookteentje heel fijn en meng alles samen. Maak aan met wat olijfolie en breng op smaak met peper en zout. Eventueel kun je nog wat vers gemalen gedroogde chili toevoegen.

Ondertussen kun je de aubergines gaan bakken. Haal ze van het keukenpapier af en veeg ze goed schoon. Breng in een wok ongeveer 1.5 cm olie op temperatuur en bak de plakjes aubergine aan twee kanten goudbruin. Laat ze uitlekken op keukenpapier.

Verdeel nu het marinade mengsel over de plakjes aubergine en laat intrekken. Een paar uur is al goed, maar het lekkerste is om ze een dag van te voren klaar te maken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s