De Originele Croque Monsieur


Iedereen die wel eens in de Franse bergen is geweest, of in een Franse bistro kent ‘m wel, de croque monsieur. Een Franse tosti ++. In een originele croque monsieur wordt gebruik gemaakt van bechamelsaus en dat maakt hem zo heerlijk smeuig. Het zijn dus niet twee plakjes broodjes met een plakje ham en een stukje kaas er tussen. Hoewel ik wel vermoed dat de Nederlandse tosti afgeleid is van de croque monsieur.

Croque Monsieur

De croque monsieur wordt gemaakt van goed stevig desembrood, liefst een dag oud. Daartussen zit een combinatie van bechamel, ham en gerapste gruyere of emmentaler. Boven op de 2 plakken brood komt nog meer bechamel met gerapste kaas en dat geheel wordt in een hele hete oven goudbruin gebakken. Lekker met een eenvoudige groene salade.

Er bestaat overigens ook nog een croque madame, dan ligt er bovenop de croque monsieur ook nog eens een spiegelei. Geen idee waarom dat de ‘madame’ is!

Om zelf voor 2 personen een croque monsieur te maken, heb je het volgende nodig:

15 gr (room)boter
15 gr bloem
250 ml melk
peper en zout
verse nootmuskaat
150 gram gruyere kaas gerapst (of emmenthaler)
1 ons boerenham of rauwe ham
4 stevige sneden zuurdesembrood

Verwarm de oven voor op 230graden. Liefst met boven en onderwarmte.

Maak eerst de bechamelsaus.
Smelt de boter in een steelpannetje (niet bruin laten worden), voeg de bloem toe en roer goed. Het wordt nu een soort pasta. Laat een klein minuutje op een medium vuur staan en roer bijna constant door. De bloem moet gaar worden, dat is belangrijk voor de smaak van de bechamel. Voeg een scheutje melk bij en roer goed door. Haal nu je roerspaan uit de pan en voeg de rest van de melk toe. Gebruik een garde om het geheel goed te mengen. Blijf rustig roeren terwijl het vuur op medium staat. Naarmate de melk warmer wordt, gaat het geheel meer binden. Als het een stevige dikte heeft, kun je het vuur uitzetten en de bechamel op smaak brengen met zout, peper en wat vers gerapste nootmuskaat.

Leg nu 2 plakken desembrood op een ovengrill bedekt met ovenpapier. Smeer op ieder van de plakken een eetlepel bechamelsaus (verdeel goed over de plakken). Doe er dan wat gerapste kaas op.

1e laag bechamel saus en kaas

Leg er dan een paar plakjes ham over.
stap 2; een laag bechamel en kaas en een laag ham

En doe daar weer overheen nog een stevige eetlepel bechamelsaus en gerapste kaas.
3e stap; 2 lagen bechamel en kaas en 1 laag ham

Leg nu de andere plakken brood erbovenop en doe daar voorzichtig de rest van de bechamelsaus overheen (het mag wat over de randen druipen), strooi de rest van de kaas over de broodjes heen en zet in een oven van 230graden.
heerlijk als de saus ervanaf druipt

Binnen 10 minuten zal de bovenkant goudbruin worden, haal dan uit de oven en serveer.

2 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Eva schreef:

  Hey,
  Bedankt voor het plaatsenvan dit recept! ik heb ze vanmiddag gemaakt en iedereen vond ze super lekker, net als ik. Ik heb bij 1 broodje de ham vervangen voor een plakje kaas voor een vegetariër en dat was ook lekker. Zeker voor herhaling vatbaar!
  Bedankt!

  Like

  1. stoerkoken schreef:

   Leuk om te horen! Inderdaad een supergerecht en heel makkelijk om helemaal vegetarisch te maken. Bedankt voor je leuke reactie.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s