Ode aan de vijg


MIJN EIGEN VIJGENBOOM
Ik heb een tuin op het Noorden, gelukkig wel een vrij diepe stadstuin waardoor ik achterin de tuin voldoende zonlicht heb, maar de zon ontbreekt in de eerste 2 lente maanden en einde augustus begint de zon alweer moeite te hebben om over het hoge huis heen te komen.

Ondanks dat heeft mijn kleine vijgenboompje (nog geen meter hoog) het voor elkaar gekregen om 3 echte eetbare vijgen te creëren! In mijn ogen betekent dat, dat het dus prima mogelijk zou moeten zijn om in Nederland vijgenbomen te houden en zou het dus helemaal niet zo moeilijk hoeven zijn om aan goede vijgen te komen. Als je al vijgen kunt kopen in Nederland, zijn ze nogal eens half rijp of melig (niet op de tak gerijpt). Ze komen dan vaak uit Frankrijk en het vervoer van deze kwetsbare vrucht is natuurlijk lastig. Maar waarom wordt de vijg niet op grote schaal in Nederland gekweekt?

Verse vijg met gorgonzola dolce

SIMPLE DOES IT..
Een rijpe vijg is heerlijk en eigenlijk hoef je er niets mee te doen. Je kunt ze zo eten of je snijdt de vijg open en stopt er wat stukjes geitenkaas of een zachte gorgonzola tussen. Smullen!

VIJG UIT DE OVEN MET ZACHTE KAAS, RAUWE HAM EN HONING
Als je een wat minder rijpe variant hebt, dan zijn de vijgen minder lekker om ‘rauw’ te eten, je kunt ze dan het beste in de oven klaar maken. Je stopt er een stukje zachte geitenkaas of zachte gorgonzola tussen, rolt er een plekje rauwe ham omheen en druppelt bovenin de vijg wat honing. Zet dan 10 minuutjes in een hete oven. Heb je alsnog een behoorlijk zoete vijg en de combinatie met de zoute ham en de romige kaas is heerlijk.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s