Witlof met ham en kaassaus


COMFORT FOOD
Zo’n heerlijk ouderwets gerecht, echt comfort food; witlof uit de oven. De bittere loofjes omrolt met ham en daarna overschonken met een romige bechamel kaas saus. Heerlijk. En als je niet zo’n witlof liefhebber bent, kun je de witlof vervangen door prei, dat is ook heel erg lekker in deze combinatie.

BITTERE WITLOF?
Hoewel als je niet van witlof houdt, raad ik je aan het gewoon nog een keertje te proberen. Ik heb begrepen dat de witlof vroeger veel bitterder was, en als dat nog als smaak in je hoofd zit, kon de huidige witlof nog wel eens heel erg meevallen! Het is in elk geval van belang dat je de kern van de witlof verwijderd, want die is hard en wel erg bitter en ook niet erg lekker.

Witlof met ham en kaassaus

WITLOF MET HAM EN KAASSAUS
Voor dit gerecht heb je nodig (ga uit van 2 witlofjes pp als het een bijgerecht is en 4 witlofjes pp als je het een hoofdgerecht maakt).

4 witlof
15 gram boter
15 gram bloem
250 ml melk
50 gram geraspte gruyere of comte kaas
verse nootmuskaat
peper en zout
4 grote plakken ham doormidden gesneden

Verwarm de oven voor op 200 graden.

Verwijder met een scherp mesje de kern onderuit de witlof met een ronddraaiende beweging. Kook of stoom de witlof in 15 minuten bijna gaar.

Maak onder tussen de kaassaus (mornay saus). Smelt de boter in een pannetje en voeg de bloem toe. Laat dit een kleine 5 minuten pruttelen op een zacht vuurtje en blijf goed roeren. Dit is nodig om de bloem te laten garen. Als de bloem niet gaar is, dan proef je de bloem in de saus en dat is niet lekker! Voeg nu beetje bij beetje de melk toe en roer goed met een garde om klontjes te voorkomen. Laat de saus goed warm worden, dan zal de saus langzaam indikken, maar blijf wel roeren. Breng de saus nu op smaak met wat verse nootmuskaat, peper en zout. Voeg de kaas toe en roer goed, zodat de kaas smelt in de saus.

Giet de witlof af en laat goed uitlekken.Snij de witlof nu in de lengte doormidden en rol ieder half rolletje in een plakje ham. Leg in een ovenschaal en schenk de saus erover heen. Zet in de warme oven. De witlof schotel is klaar in 20 minuten, als de bovenkant licht gebruind is.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s