Een Franse klassieker: Poireaux en vinaigrette


FRANSE LES
In het kader van mijn pogingen om Frans te leren, zit ik al een tijd op Franse les. Vorige week hebben we met een groepje dames, deels op oefen nivo Frans en deels heel vloeiend Frans sprekend, samen een kookworkshop gedaan. Met allemaal Franse gerechten en natuurlijk in het Frans. Een enorm leuke en leerzame ervaring. En wat was het moeilijk om zoveel en zolang Frans spreken en ondertussen met handen en voeten ook nog in het Frans een kookworkshop proberen te geven. Maar wel een succes! Fredie die in mijn Franse klasje zit, was met het idee gekomen. Zij is eigenaresse van Idee-F-Events en zit vol met dit soort leuke ideeën!

Prei in Vinaigrette
Poireaux en Vinaigrette

PREI IN VINAIGRETTE
Voor de workshop had ik een aantal traditioneel Franse gerechten uitgekozen waaronder de Croque Monsieur (zie eerder in deze blog) en Îlls Flottant (drijvende eilandjes), maar ook een klassieker Poireaux en Vinaigrette, oftewel prei in vinaigrette. Dit is een heerlijk simpel voorgerecht, wat je goed van te voren kunt voorbereiden.

Ingrediënten voor 4 personen:
4 à 6 dunne prei
1 citroen

Dressing:
2 eetl witte wijn azijn
6 eetl olijfolie
1 eetl dijon mosterd
bosje bieslook fijngehakt
zout en peper

Snij de prei in 3 gelijke stukken (alleen het witte en lichtgroene gedeelte) en gooi de rest weg. Was de stukken prei goed. Kook ze in een pan met water en het sap van een halve citroen ongeveer 20 à 30 minuten.

Combineer ondertussen alle ingrediënten, behalve de olie, voor de dressing en giet de olie langzaam bij, terwijl je goed blijft roeren.

Koel de prei een paar minuten in koud water, zorg dat de prei goed uitgelekt is en leg ze in een platte schaal. Overgiet met de dressing en zet in de koelkast tot gebruik (liefst een paar uur van te voren).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s