Zomer kookworkshop


ZOMEREN
Een zomer kookworkshop zou het worden, en inderdaad buiten zomerde het best aardig door, maar niet voldoende om buiten te kunnen eten. Maar dat maakte voor het zomerse menu niets uit. Dat liet zich net zo fijn binnen opeten..

HET MENU
Het menu begon met geroosterde nootjes met rozemarijn, knoflook, zeezout en suiker. Er stonden een aantal tijdsintensieve gerechten op het menu, dus het was heerlijk om tussendoor deze nootjes te kunnen knabbelen. Ze verdwenen dan ook als sneeuw voor de zon..

Geitenkaas terrine

Het voorgerecht was een geitenkaas terrine met geroosterde groenten en tapenade. Een echt een pronkstuk. Deze terrine serveer je in dunne plakken en is een mooi zomers voorgerecht. Als je wat dikkere plakken snijdt en je er een groene salade en wat lekker brood bij doet, heb je een heerlijk hoofdgerecht.

Bouillabaisse

Daarna kwam de bouillabaisse, een franse vissoep, die we traditioneel bereid hebben. We hebben allerlei verschillende vissoorten gebruikt (rode mul, kabeljauw, tarbot en schol) en iedereen kreeg de gelegenheid om dal die verschillende soorten vis schoon te maken, te fileren en te ontvellen. Een mooie oefening en leuk om te zien hoe je al die verschillende soorten vis kunt fileren. De dames waren voor de duvel niet bang, want over het schoonmaken van de rode mulletjes werd helemaal niet moeilijk gedaan en met veel gemak werden de ingewanden uit de visjes getrokken. Vervolgens werden de mini visjes met ogenschijnlijk veel gemak gefilleerd. De graten verdwenen in de vissoep en vervolgens moest er nog een rouille gemaakt worden en stoofden we de netjes in jullienne gesneden prei, venkel en ui om in de soep te kunnen serveren.

Bij de vissoep kwam een grote groene lentesalade met rucola, verse doperwtjes, dun gesneden venkel en artisjokharten.

Zomerfruit met Sabayon

Voor het dessert hebben we cantuccini’s gebakken, die serveerden we bij het ultieme zomer toetje, vers fruit met een sabayon.

GEROOSTERDE NOTEN MET KNOFLOOK EN ROZEMARIJN
Ingrediënten
250gr gemengde noten(ongezouten)
1 eetl olie
1 teentje knoflook
1 eetl boter
3 takjes rozemarijn
1 eetl bruine suiker
1 thl zeezout
mespunt cayennepeper

Verwarm de oven op 180°C.
Spreid de noten op een bakplaat en rooster ze in 7 min.

Verhit in een koekenpan de olie en fruit de knoflook. Voeg de boter toe en ook de rozemarijn (van het stokje afgeritst en fijngehakt), de bruine suiker, zout en cayennepeper. Laat even fruiten. Meng de noten en kruidenmengsel uit de koekenpan door elkaar.

Serveer warm.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s