Eén koekje bij de koffie


Een koekje bij de koffie

EEN KOEKJE
Zoals Maxima ooit zei, in Nederland krijg je maar één koekje bij de koffie. Maar laat het dan wel een lekker knapperig, zoet, luchtig koekje zijn! Zoals de zogenaamde kattentong. Maak je geen zorgen, de naam slaat slechts op de vorm van het koekje..

BAKKEN
Ik word iedere keer weer blij als ik van een paar simpele basis ingrediënten iets lekkers kan maken, zoals een knapperig koekje. Dat maakt bakken toch wel heel erg leuk. Meestal heb ik de ingrediënten ook gewoon in huis. Voor dit recept heb je alleen maar wat boter, bloem, suiker en eiwitten nodig. Eventueel nog van vanille suiker of een vanille stokje, maar dat is niet eens noodzakelijk.

DESSERT
Deze kattentongen zijn lekker om bij een kopje koffie, maar zijn ook heel leuk om bij een dessert te serveren. Maak ze dan iets dunner, of maak bijvoorbeeld kleine rondjes. Experimenteer zelf met de vorm en kijk wat er bij je dessert past.

Kattentongen

KATTENTONGEN
2 eiwitten
100 gram bloem (gezeefd)
100 gram poedersuiker (gezeefd)
100 gram boter (op kamertemperatuur)
1 zakje vanille suiker of een vanille stokje

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Sla de eiwitten licht op.

Snij de boter in blokjes, doe ze in een aparte schaal en klop de boter tot deze zacht is. Voeg nu de poedersuiker en de eiwitten toe. Mix goed door met de mixer. Voeg nu de bloem toe en de vanille suiker (of de vanille zaadjes) en schep die voorzichtig door het mengsel. In het Engels noemen ze dit invouwen en dat is een mooie manier om het te omschrijven. Met je spatel schep je langs de onderkant van de schaal het mengsel naar boven en dat blijf je voorzichtig herhalen. Je wilt namelijk genoeg lucht in het mengsel houden.

Doe nu het mengsel in een spuitzak en spuit streepjes van 1cm breed en zo’n 10 cm lang op een bakplaat met bakpapier. Zorg dat er voldoende ruimte is tussen de streepjes, want ze lopen nogal uit (ze worden zeker 3 à 4 cm breed).

Zet zo’n 15 minuten in de oven, tot ze lichtbruin zijn. Haal na het bakken direct van de bakplaat en laat ze op een stuk bakpapier afkoelen.

Goed luchtdicht bewaren (of direct opeten!).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s