Herfstige linzen salade


LE PUY LINZEN
Het is je misschien al eens opgevallen, maar ik maak vaak salades van le puy linzen. Dit zijn hele stevige linzen die bijzonder geschikt zijn voor het maken van een lauwwarme salade. Le Puy linzen zijn in Frankrijk een zogenaamde A.O.C. (Appellation d’ Origine Controle). Dit is een aanduiding voor sterk gecontroleerde kwaliteitsproducten uit een bepaalde streek, in dit geval zijn dat de hoogvlakten van de Velay in het departement Haute-Loire. Echte le puy linzen komen uit dit specifieke gebied, anders mogen ze geen le puy linzen heten. Deze linzen hebben zelfs hun eigen website! http://www.lalentillevertedupuy.com.

HERFST SALADE
Een salade van le puy linzen is enorm geschikt voor de herfst. Deze keer heb ik hem gemaakt met wat pancetta, wortel, venkel, ui, knoflook en oesterzwammen. Op het laatst gaat er nog wat winterpostelein doorheen (als je dat niet kunt vinden kun je ook rucola gebruiken) en je eet het bijvoorbeeld met een gepocheerd eitje. Maar het is ook enorm lekker met bijvoorbeeld een venkelworstje of een mooi stukje varkensvlees.
Je kunt het gerecht ook helemaal vegetarisch maken, door de pancetta weg te laten en de salade te serveren met een gepocheerd eitje.

herfst puy linzen salade

RECEPT
voor 2 personen
1 kop le puy linzen
2 laurierblaadjes
paar takjes tijm
1 wortel, in kleine blokjes gesneden
1/2 kleine venkel in kleine blokjes gesneden
1 ui, fijn gesnipperd
1 knoflook, geplet
50 gram pancetta, in kleine blokjes
100 gram oesterzwammen in kleine blokjes gesneden
150 gram oesterzwammen in reepjes gesneden
100 gram winterpostelein (of rucola)

2 verse eieren
natuurazijn

3 eetlepels olijfolie
1 eetlepel azijn
1 thl dijon mosterd
zout en peper

Kook de puy linzen in 3 koppen water met wat tijm en een laurierblaadje (geen zout, want dan worden de linzen heel zacht). Doe de linzen in een zeef als ze gaar zijn (na zo’n 20 minuten, de linzen moeten nog een bite hebben). Verwijder de laurier en tijm.

Verhit wat olijfolie in een koekenpan en voeg de blokjes pancetta toe, voeg na 1 minuut de blokjes wortel, venkel en ui toe en de knoflook. Laat op zacht vuur garen. Voeg de blokjes oesterzwammen toe als de wortel gaar is.

Maak de dressing door de azijn met zout en peper te mengen, voeg de mosterd toe en giet dan langzaam de olijfolie bij, terwijl je de dressing klopt met een garde.

Meng de linzen met de groenten en de dressing. Laat iets afkoelen. Breng op smaak met peper en zout. Voeg de winterpostelein toe. Voorzichtig omscheppen.

Bak in een aparte koekenpan de reepjes oesterzwammen in hete olie met peper en zout.

Pocheer de eieren. Verhit een pannetje met water en een goede scheut natuurzijn. Breek één van de eieren in een klein glaasje. Als het water kookt, zet dan het vuur zachter, zodat het water nog maar heel zachtjes borrelt. Giet dan met een snelle beweging het ei in het water. Herhaal dit met het andere ei. Check na een minuut of 4 of de eieren gaar genoeg zijn. Dit doe je door het ei met een lepel even uit het water te halen en met je vinger er tegen aan te drukken. Het ei moet nog meegeven, maar niet al te zacht meer zijn. Eventueel laat je het ei nog een minuutje doorkoken. Schep uit de pan en laat uitlekken op wat keukenpapier.

Verdeel de linzensalade over twee borden. Schep bovenop de linzensalade de reepjes oesterzwammen en leg daarbovenop een gepocheerd ei. Schenk hierover nog wat goede olijfolie en sprenkel er nog wat zout overheen.

4 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Julia schreef:

  Ziet er heerlijk uit! Zou ik uw foto+het recept mogen plaatsen op onze website?
  Wij zijn een groep studenten die duurzame Oesterzwammen willen gaan telen op koffiedik. Hierbij gebruiken wij dus gebruikte koffiedik en creëren we een kringloop in het voedselsysteem, waarbij er niet langer een afvalstroom aanwezig is. Momenteel zijn we bezig met het maken van een website en hierop wil ik ook graag recepten plaatsen zodat mensen/restaurants geënthousiasmeerd worden om bij ons paddenstoelen af te nemen. Met onze kweek willen we mensen bewust maken van een aantal wereldproblemen: Hoe gaan we de wereldbevolking in de toekomst op een duurzame manier voeden? En: Wat gaan we doen met het afval wat wij produceren?
  Ik hoor graag van u.
  Groetjes,
  Julia

  Like

  1. stoerkoken schreef:

   Julia, natuurlijk mag dat, mooi initiatief hebben jullie. Laat je me nog weten wat voor website jullie opzetten? Groeten, Mirjam

   Like

 2. Marleen schreef:

  Lekker recept, maar bij de ingrediënten zie ik ’50 gram Pancetta in kleine blokjes’ staan….. Da’s toch niet vegetarisch?? Verse eieren, die kunnen ook uit een legbatterij komen. Ik denk niet dat er vegetariërs zijn die dat willen eten…. Biologische (met een 0 op het stempel) eieren lijken me meer op hun plaats.

  Like

  1. stoerkoken schreef:

   Hi Marleen, ik geef in het recept aan dat je het vegetarisch kunt maken door de pancetta weg te laten. En ja ik gebruik alleen maar biologische eieren, dat heb ik niet apart vermeld, maar ik gebruik voor al mijn gerechten alleen maar biologisch vlees en biologische eieren.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s