Gestoomde artisjok met dipsaus


ARTISJOKKEN
De artisjok is niet echt een bekende groente in Nederland. Veel mensen kennen de artisjok wel, maar hebben geen idee wat je ermee kunt doen. Tijdens mijn Cordon Bleu opleiding moesten we artisjokken zo schoonmaken, zodat alleen de bodem overbleef. Geen makkelijk klusje! Het was een eindexamen opdracht, dus ik heb er heel wat op geoefend..

Gestoomde artisjok

Maar laatst was ik in Londen in een restaurant en daar serveerde ze de hele artisjok gewoon gestoomd en vervolgens geserveerd met een dip sausje. Je kunt de bladeren één voor één van de artisjok af trekken, de bodem dip je in de saus, vervolgens steek je die in je mond en met je tanden trek je het vruchtvlees uit het blaadje. Als je bij de binnenste bladen bent, dan zul je zien dat er bijna geen vruchtvlees meer aanzit. Dan ben je op het punt aangekomen dat je de bovenkant eraf kunt snijden, het ‘hooi’ uit de bodem kunt scheppen. Dan blijft de artisjokbodem over, die heerlijk is!

Dit is een leuk borrelgerecht om op tafel te zetten met een aantal gasten, want wat is er nu leuker dan eten waar je moeite voor moet doen? Maar ook lekker als je alleen thuis bent en iets leuks en lichts wilt eten. Een artisjok stomen of koken duurt ongeveer 3 kwartier, maar veel werk heb je er niet aan..

Goede artisjokken kun je meestal op de markt kopen of bij een Turkse of Marokkaanse winkel. In de Nederlandse supermarkt is een artisjok vaak niet zo makkelijk te vinden… En waar moet je nu op letten als je een artisjok koopt? De artisjok moet er fris uitzien en de blaadjes moeten nog zo redelijk dicht tegen de artisjok aan zitten. De artisjok is een bloem, als de blaadjes helemaal opengaan en de kern komt tot bloei levert dat een prachtige paarse bloem op. Als de blaadjes al te ver openstaan, dan komt dat de smaak niet ten goede.

Artisjok met dipsaus

RECEPT
Was de artisjok goed onder een koude kraan. Probeer goed tussen de blaadjes te spoelen. Breek nu de stam van de artisjok af, zo dicht mogelijk bij de bodem en snij evt uitstekend ‘hooi’ weg.
Stoom de artisjok in 45 minuten of kook in een pan met water binnen 45 minuten.
Overgiet de artisjok met een beetje olijfolie voor het serveren en wat zeezout.

DIPSAUSJE
Je kunt de artisjok serveren met een bearnaise saus of met een saus op basis van zure room. De bearnaise saus is traditioneel, iets zwaarder en iets moeilijker om te maken, maar wel heerlijk.
De saus op basis van zure room is lichter en makkelijker om te maken.

Om de bearnaise saus te maken, kijk op mijn eerdere blog entrecote met bearnaise saus (https://stoerkoken.wordpress.com/2011/10/09/entrecote-met-bearnaise-saus/).

Voor de dip op basis van zure room, meng de volgende ingrediënten:
2 eetlepels zure room
1 eetlepel citroen sap
1 theelepel mierikswortel (optioneel)
2 bosuitjes fijngesneden
1 theelepel kappertjes, fijngesneden
6 basilicum blaadjes, fijngesneden

Breng op smaak met peper en zout en evt wat honing als de saus te zuur is.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s