Super chocolade taartje


CHAMPAGNE
Wat is het leven toch soms zwaar.. Ik ben een kookworkshop aan het voorbereiden waarin het hoofdgerecht ‘fazantenborst en zuurkool met champagne’ is. De fazant staat in de oven, de zuurkool staat te pruttelen en het halve flesje champagne wat ik heb opengetrokken is nog bijna vol.. Tenminste niet helemaal, want een groot deel zit nu in het glas dat naast mijn laptop staat.. Nog heel even wachten en dan heb ik een heerlijke maaltijd en om het helemaal te vervolmaken als toetje een stukje rijke heerlijke chocolade taart.

DAVID LEBOVITZ
Ik volg al tijden de blog van David Lebovitz, dit is een Amerikaanse top patissier die in Parijs woont, hij heeft een prachtige site met mooie verhalen en hele aantrekkelijke recepten. Van de week zag ik een recept staan voor een chocolade taart, die er wel heel lekker uit zag. Het recept voor de bodem leest heel bijzonder, want hij heeft het recept van een Frans vrouwtje gekregen en gelooft zelf nog steeds niet dat het werkt op deze manier. Maar ik heb het gisteren ook zelf geprobeerd.. en het werkt!
Als je de originele versie wilt lezen kijk dan op:
http://www.davidlebovitz.com/2009/05/french-tart-dough-a-la-francaise/
http://www.davidlebovitz.com/2011/10/chocolate-tart-recipe/

Chocolade taartje

Hieronder volgt mijn versie, nauwelijks aangepast aan David zijn recept. Alleen wel alles gehalveerd. Ik gebruik een kleine taartvorm met een doorsnede van 18 cm, dat levert een taartje op waaruit ik 8 punten kan snijden. De punten zijn dan groot genoeg omdat het een machtig taartje is en een groter stuk zou je tegen gaan staan (geloof me..!).

FRANS TAART DEEG
Tot grote verbazing van David en ook van mij, wordt deze taartbodem gemaakt van warme bruisende boter, suiker en bloem. Het is enorm makkelijk (alleen even oppassen met de hete schaal met gloeiend hete boter) om te maken. En veel sneller dan een normaal deeg.

60 gram boter
1 eetl olie (pinda of zonnebloemolie)
2 eetl water
2 thl suiker
snufje zout
100 gram bloem

Verwarm de oven voor op 210 graden.

Snij de boter in blokjes en doe ze in een vuurvaste schaal, voeg de olie, water, suiker en zout toe. Zet de schaal 15 minuten in de oven. De boter bubbelt nu en wordt licht bruin. Verwijder voorzichtig uit de oven en doe er in één keer alle bloem bij. Roer direct goed door. Het deeg zal heel makkelijk bij elkaar komen. Schep het nu in de beboterde taartvorm. Zodra het genoeg is afgekoeld verdeel het dan met je vingers over de taartvorm en druk het goed in de hoeken. Hou een bolletje deeg ter grote van een kers achter, die kun je straks gebruiken om de evt scheurtjes te vullen.

Prik nu met een vork een keer of 6 gaatjes in de bodem en zet de taartbodem 15 minuten in de oven (die staat nog steeds op 210 graden).

Haal de bodem eruit en vul voorzichtig eventuele scheurtjes met het deeg dat je achtergehouden hebt. Voorzichtig want bij teveel druk, creëer je nieuwe scheuren.. Laat wat afkoelen.

DE CHOCOLADE VULLING
125 gram suiker
45 ml warme espresso koffie
65 gram roomboter, in blokjes op kamertemperatuur
snufje zeezout
85 gram chocolade (zo puur als je kunt vinden), in blokjes
1 ei
18 gram bloem
1 eetlepel marsalla

Zorg dat je alle ingrediënten in de goede volgorde klaar hebt staan. Je moet snel handelen en je hebt niet veel tijd om het recept nog eens rustig door te lezen.

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Neem een stevige pan met een dikke bodem (bijvoorbeeld een creuset pan) en spreid de suiker op de bodem. Zet de pan op een medium vuur en laat de suiker smelten. Roer af en toe voorzichtig door, de zijkanten zullen eerder smelten, om het geheel gelijkmatig te laten smelten. Als de suiker begint te carameliseren (het gaat licht roken en verkleurd), zet het vuur zachter, en voeg dan de warme koffie toe. Doe dit heel voorzichtig en zorg dat je je gezicht afgewend hebt voor het geval het spettert. Meng goed door.

Voeg dan de boter en het zout toe en zodra dat opgenomen is de chocolade. Meng goed door en neem van het vuur. Voeg nu de bloem toe en daarna het licht geklopte ei. Voeg uiteindelijk nog een eetlepel marsalla toe of als je dat niet hebt, rum.

Giet het mengsel nu in de taartvorm. Zet in de warme oven en laat 15 minuten staan. De taart is klaar als de vulling iets begint te rijzen, de zijkanten iets openbreken maar het midden nog steeds meebeweegt als je het taartje iets schudt.

Laat goed afkoelen voor je het aansnijdt. Je kunt de taart bewaren op kamertemperatuur, ongeveer 3 dagen… als je dat lukt!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s