Zelf focaccia met zeezout en rozemarijn maken


DE GEUR VAN VERS BROOD
Heerlijk de geur van vers gebakken brood, en extra lekker als die geur uit je eigen oven komt, vermengd met de geur van knoflook en rozemarijn. Doen dus, je eigen focaccia bakken. Het is niet veel werk, maar je moet wel 2 keer zo’n 30-45 minuten wachten omdat het deeg moet rijzen.

Focaccia

PIZZA BROOD
Met dit recept maak je 2 focaccia’s. Misschien vind je dat teveel, maar ik raad aan dat je er toch 2 maakt. Eentje om zo te eten bij het diner en eentje voor de volgende dag. Dan leg je er namelijk wat kaas op, plakjes tomaat en rasp je er nog wat parmezaanse kaas over. Leg hem dan onder een hete grill en binnen een paar minuten heb je een heerlijk pizza brood!
Je kunt de focaccia natuurlijk ook invriezen, of maar de helft van het recept maken.

Ik heb het recept deze keer met volkoren meel gemaakt, maar het kan ook met witte bloem.

'Pizza Brood'

FOCACCIA
500 gr bloem
15 gr zout
1,5 zakje droge gist
3 dl lauwwarm water
15 gr suiker

1,5 dl olijfolie
3 takjes rozemarijn
2 teentjes knoflook

Meng de bloem met het zout in een grote schaal. Maak een kuil in de bloem. Strooi de gist in de kuil. Meng de suiker met het lauwwarme water en schenk het suikerwater in de kuil in de bloem. Schep nu voorzichtig de bloem vanuit de zijkanten naar het midden. Als het mengsel droog begint te worden, kneed het deeg dan met je handen ongeveer 5 minuten.

Leg in een schaal, dek af met plastic en laat minimaal 40 minuten rusten op een droge warme plek. Evt in een oven met boven en onderwarmte op 35 graden Celsius.

Maak ondertussen de rozemarijn knoflook olie. Rits de rozemarijn blaadjes van de takjes en snijd fijn. Hak de knoflookteentjes fijn. Doe de rozemarijn en de knoflook in een pannetje met de olie. Verwarm en zodra de olie begint te pruttelen, zet je het vuur onder het pannetje uit en laat je het afkoelen.

Check nu het deeg. Het zou bijna verdubbeld moeten zijn in grootte. Haal uit de kom en sla de lucht uit het deeg. Vorm het in 2 bollen. Rol de bollen uit in twee broden van max 2 cm dik. Duw met je vingertoppen kuiltjes in het deeg en giet de olie erover heen. Druk nogmaals je vingertoppen in de bovenkant van het deeg.

Zet het deeg nu nogmaals op een warme plek en laat een half uur rusten, het deeg zal weer rijzen.

Zet de broden nu 15 minuten in een oven van 220 graden.

Haal de broden uit de oven, bestrooi met zeezout en evt nog een beetje olijfolie.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s