Taartje van Gezouten Caramel


CARAMEL AU BEURRE SALÉ
Gezouten caramel of caramel au beurre salé zoals de Fransen het noemen, is een echte Franse delicatesse. Altijd als ik in Parijs ben, dan neem ik wat caramel mee, want wat is zeezout toch ontzettend lekker in caramel..

DULCE DE LECHE
Nu kwam ik er laatst achter dat je een soort caramel kunt maken met gecondenseerde melk. Voeg er wat zeezout aan toe, in de oven, ruim geduld en dan komt er iets heerlijks uit. Eigenlijk is dit geen caramel au beurre salé, want dat wordt gemaakt met boter en suiker, maar is het dulche de leche, een variant die vooral heel populair is in Zuid Amerika. Het resultaat is echter net zo lekker en het is zo vreselijk makkelijk te maken dat het eigenlijk niet mis kan gaan. Heel gevaarlijk natuurlijk dat deze delicatesse nu ineens zo makkelijk beschikbaar is geworden voor me.. want het is bepaald geen calorie-arme delicatesse…

Gezouten Caramel Taartje

TAARTJE MET GEZOUTEN CARAMEL
Met deze dulche de leche, kun je het volgende taartje maken. Ik heb een taartbodem genomen van 22 cm, precies genoeg voor de inhoud van een blikje gecondenseerde melk van 400 gram. Deze blikjes kun je gewoon bij bijvoorbeeld de Albert Heijn kopen, alleen zijn ze soms moeilijk te vinden. Bij mijn AH staan de blikjes bij de Indonesische producten.., dus vooral even vragen waar ze ze verstopt hebben.

bodem:
12 digestive koekjes
80 gram boter (kamer temperatuur)

caramel:
1 potje gecondenseerde melk van 400 gram
snufje zeezout

slagroom:
250 ml slagroom
1 eetlepel suiker

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Maak eerst de bodem. Doe de koekjes en de boter in een keukenmachine en hak de koekjes fijn, terwijl ze met de boter vermengd worden. Als je geen keukenmachine hebt, stamp dan de koekjes fijn, verwarm de boter tot deze vloeibaar is en meng het geheel.
Vet de ovenvorm in en spreid het koekjesmengsel over de bodem, druk goed plat en zorg dat er een klein opstaand randje is. Zet 10 minuten in de oven, haal er dan uit en laat afkoelen.

Verhoog de temperatuur van de oven nu naar 220 graden.

Giet de gecondenseerde melk in een lage ovenschaal, voeg een snuf zeezout toe die je er voorzichtig doorheen roert. Dek de schaal af met aluminium folie. Zet deze schaal nu in een grotere ovenschaal waar je heet water ingiet. Zorg dat de ovenschaal met de gecondenseerde melk ongeveer tot halverwege in het water staat. Zet nu voorzichtig in de oven.
Laat 2 uur staan, totdat de gecondenseerde melk de kleur van caramel heeft (de intensiteit van de kleur is naar je eigen smaak).

Check regelmatig of er nog voldoende water in de ovenschaal staat!! En giet alleen heet of kokend water bij, want anders koelt je gerecht steeds af.

Als de caramel de gewenste kleur heeft, haal de ovenschalen dan voorzichtig uit de oven en roer de caramel even goed door. Als deze iets klonterig is, is dat niet erg, dat verdwijnt vanzelf als de caramel afkoelt.
Schep de caramel nu in de taartvorm.

Neem een stuk plastic folie (groot genoeg om de taart mee te bedekken) en besmeer die met een dun laagje plantaardige olie (liefst arachide olie, daar zit geen geur of smaak aan). Leg deze nu met de olie naar beneden op de caramel en druk licht aan. Laat afkoelen en zet een paar uur in de koelkast.

Klop voor het serveren de slagroom stijf met de suiker. Verwijder het plastic van de taart en schep de slagroom op de caramel. Sprenkel hier nog wat grof zeezout over en serveer!

Vooral dat laatste beetje zeezout niet achterwege laten, want juist dat zeezout brengt dit taartje naar een heel ander niveau.

4 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Marion schreef:

  Het lijkt mij heerlijk,ik ga het maken

  Like

 2. stoerkoken schreef:

  Succes! Hij is verslavend lekker, dus weet waar je aan begint..

  Like

 3. Liza Schrier schreef:

  Gisteren begonnen, net afgemaakt en hij smaakt heerlijk! Als bodem Bastognekoekjes gebruikt, dat is een aanrader!

  Like

  1. stoerkoken schreef:

   Dat lijkt me inderdaad ook heel lekker! Zal ik volgende keer ook proberen. Geniet ervan!!

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s