Ottolenghi’s aubergines


Een van de gerechten uit het boek Plenty van Ottolenghi zijn die prachtig uitziende aubergines met granaatappel pitten. Ze stonden al een tijdje op mijn lijstje om te maken. Vandaag was het zover en het was een succes. Wat een lekker gerecht!

De aubergines worden een half uurtje in de oven gebakken en vervolgens gaat er een sausje overheen van yoghurt met knoflook, daaroverheen granaatappel pitten en dat maak je af met za’atar. Dat is een kruidenmengsel uit het midden oosten met o.a. geroosterde sesam.

ZA’ATAR
Om zelf za’atar te maken, rooster je eerst twee eetlepels sesam zaadjes, vervolgens plet je die samen met een theelepel grof zeezout in een vijzel. Daarna voeg je een eetlepel gedroogde marjolein, een eetlepel tijm, een eetlepel oregano toe en 2 eetlepels sumak (een kruid dat je kan kopen bij een Turkse/Marokkaanse winkel en dat een fris zure smaak heeft).

De za’atar kun je ook gebruiken om bijvoorbeeld je stokbrood met wat olijfolie in te dippen.


AUBERGINE MET YOGHURT EN GRANAATAPPEL
1 aubergine
olijfolie
verse tijm
peper en zout

2 grote eetlepels yoghurt
1 eetlepel zure room of karnemelk
peper en zout
1/2 knoflookteentje

za’atar

1 granaatappel

Snij de aubergine in de lengte doormidden en kruis het vrucht vlees in met een scherp mes. Smeer met een kwastje rijkelijk olijfolie over het vruchtvlees net zo lang tot het niet meer opgenomen wordt. Besprenkel met zeezout en verse peper en leg er verse takjes tijm overheen. Laat de aubergines nu in 35-40 minuten in een oven van 200 graden gaar worden.

Maak de saus door de yoghurt te mengen met de zure room of karnemelk, de peper en zout en het geraspte teentje knoflook. Bewaar gekoeld.

Snij de granaatappel doormidden en houdt boven een schaal, met de kant met het vruchtvlees naar beneden. Sla nu op de bovenkant van de granaatappel met een deegroller of een pollepel. Zo komen de pitjes los van de vrucht. Haal alle meegekomen stukjes membraam ed tussen de pitjes vandaan.

Als de aubergine gaar is, leg deze dan op een bord, giet de yoghurt saus eroverheen. Sprenkel vervolgens de granaatappel pitjes erover en de za’atar. Sprenkel er nog wat verse tijm overheen.

Eet als de aubergine nog warm is.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s