Snert Winterweer

on

Snert winterweer, helemaal niet! Geweldig winterweer! Hoe lekker is het niet als de lucht strakblauw is, het ijskoud is en kurkdroog. Eindelijk winter… Perfect weer om een lekkere lange winterwandeling te maken. Om daarna thuis te komen en een bak van die heerlijke snert te eten die je de dag ervoor al hebt klaargemaakt (want een dag later is ie nu eenmaal veel lekkerder).

Erwtensoep is eigenlijk zo gemaakt, althans, de soep moet wel een tijdje staan, maar je bent er niet heel veel werk aan kwijt. Het meeste werk is de groenten fijnsnijden voor de soep. En ja ik vind dat eerlijk gezegd wel een lekker relaxed werkje.. De groenten moeten in blokjes gesneden worden. de makkelijkste manier is om eerst bijvoorbeeld plakjes knolselderij te maken, daarna reepjes en daarna blokjes. Als je een beetje secuur werkt, dan zijn de blokjes allemaal even groot en garen ze ook gelijktijdig. Maar maak er ook geen precisie klus van, dat is nu ook weer niet nodig. Zeker niet bij een soep!

Erwtensoep
Snert

ERWTENSOEP
Dit recept maakt een hele grote pan genoeg voor zo’n 6-10 mensen.
500 gram spliterwten
1 stuk varkensvlees van zo’n 500 gram (schouderkarbonade, of hamlappen, liefst iets met een stuk bot erin)
1 laurierblad
2 grote uien
1 halve knolselderij
1 grote winterwortel
2 preien
1 bos bladselderie
1 rookworst.

Doe de spliterwten met het varkensvlees en het laurierblad in een grote pan en voeg 1,5 liter water toe. Voeg nog geen zout toe! Breng aan de kook. Als het water begint te koken, zal zich een schuimlaag op het water vormen. Schep die eraf. Herhaal dit als er weer schuim op het water staat.
Laat dit zo’n 45 minuten zachtjes koken. En bereid ondertussen de andere groenten voor.

Snij de uien, knolselderij, wortel en prei fijn in zoveel mogelijk gelijkmatige blokjes van max 1cm. Voeg dan de groenten toe.
Laat nog 45 minuten zachtjes koken (schuim nogmaals af indien nodig).

Na deze laatste 45 minuten kun je het varkensvlees uit de pan halen en iets laten afkoelen. Je kunt nu waarschijnlijk met je vingers het vlees uit elkaar trekken. Scheur of snij het in stukjes.

Afhankelijk of je een grove, semi grove of fijne erwtensoep wilt, kun je nu de soep (deels) pureren met een staafmixer. Nadat je dit gedaan hebt, doe je het vlees terug in de pan. Proef en breng de soep op smaak met peper en zout.

Snij de rookworst in plakjes en doe die samen met de fijngesneden blad selderie in de soep. Laat nog een kwartiertje op een laag vuur staan.

Laat nu afkoelen, bewaar in de koelkast en eet het de komende dagen op.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s