Gado gado


Gado gado, ik denk dat iedereen dit Indonesische gerecht kent. Gestoomde groenten met een heerlijke pindasaus. Het is nog vegetarisch ook!

GROENTEN
Het mooie van gado gado is dat je er van alles in kunt doen; spitskool, sperciebonen, peultjes, bloemkool en wortel. Je stoomt of blancheert de groenten eerst, zodat ze nog goed beetgaar zijn, ze mogen vooral niet te gaar zijn!

Gado gado serveer je lauwwarm of zelfs op kamertemperatuur, dus je kunt het makkelijk voorbereiden en de groenten apart zetten en op het laatste moment alles afmaken.

In gado gado hoort tenslotte ook nog wat komkommer, die snij je gewoon in grove stukken en stoom je natuurlijk niet! En als je wilt, kunt ook nog taugé toevoegen, die stoom je dan ook niet.

DE REST
Naast groenten zitten er in gado gado hardgekookte eieren, gebakken tahoe of tempeh, emping (een soort kroepoek, maar dan gemaakt van melindjoenoten – als je wilt kun je ook gewone garnalen kroepoek gebruiken) en voor een extra crunch kun je nog wat gebakken uitjes toevoegen (die hoef je niet zelf te bakken, maar kun je gewoon kopen bij de toko).
De tahoe snijd je gewoon in blokjes en bak je kort in hete olie.


DE PINDASAUS
En dan de belangrijke smaakmaker: de pindasaus. Natuurlijk kun je die helemaal zelf maken, maar je kunt het jezelf ook gemakkelijk maken en naar de toko gaan om gado gado saus te kopen. Het merk ratu culinair heeft een heerlijke saus (zie de foto boven). Je voegt er een beetje water aan toe, verhit het geheel en roert het goed door met een garde, 1 minuutje werk maar… De saus moet niet al te dik zijn, maar goed vloeibaar.

OPMAKEN
Verspreid de groenten over de bodem van een grote platte schaal. Sprenkel er nu de emping overheen en verdeel de doormidden gesneden eieren over de groenten. Schenk als laatste de gado gado saus over de groenten en sprenkel er eventueel nog wat gebakken uitjes over.

Serveer met witte rijst of met kleefrijst.

3 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Prakkie schreef:

  Dag!

  Lijkt me helemaal smullen. Ik maak dit gerecht veelal zomers, als alternatief voor salade. Vegetarisch (vandaar ook de emping en dan geen garnalenkroepoek), of onder begeleiding van saté. Ook leuk met lontong!

  Dag,
  Prakkie
  http://prakkie.wordpress.com/

  Like

 2. henk schreef:

  hallo, ik woon zelf in indonesie, en heb helemaal niks op dit recept aan te merken… gewoon een (h)eerlijk gerecht.

  groetjes uit een warm indonesie

  henk

  Like

  1. stoerkoken schreef:

   Leuk om te horen dankje!

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s