Eerste week superior cuisine en risotto bitterballen


De eerste week is ondertussen afgerond, het was een behoorlijk intensieve week, met maar 2 avonden vrij en een heel vol schema. Komende week is ietsje minder vol, dus dat scheelt weer en we hebben ons eerste ‘Atelier’, dat is een soort proefexamen. We ontvangen een lijst ingrediënten en we moeten zelf receptuur maken voor de een voor en hoofdgerecht. Daarnaast ontvangen we een overzicht van verschillende technieken die we moeten gebruiken en nog een aantal voorwaarden. Zaterdag hebben we in de koffie break met zijn vijven zitten brainstormen over de mogelijkheden en daar kwamen een hoop leuke ideeën uit. We moeten in elk geval iets doen met een duif en met zalm en grote garnalen. In het voorgerecht moeten we spinazie gebruiken en we moeten bij het hoofdgerecht in elk geval een gratinée element hebben, een flan (een soort groentenpudding, niet mijn favoriet!) en een bijgerecht met 3 elementen. En er moet een element van vulling inzitten, dus bijvoorbeeld de duif moet met ‘iets’ gevuld worden. Als je nog een leuk idee hebt, dan hoor ik het graag :-).

Terugkijken op afgelopen week, realiseer ik me dat de gerechten echt een heel stuk leuker zijn dan de afgelopen 2 niveau’s. Het is minder de klassieke franse keuken, meer twists, knipogen naar andere keukens en meer echt restaurant eten. We leren leuke nieuwere technieken die ook goed toe te passen zijn. De ingrediënten zijn ook een heel stuk luxer dan de vorige niveau’s, zo hebben we al met kreeft gewerkt, een aantal keer met foie gras, truffel en lamsracks.

Behalve allemaal spannende ingewikkelde technieken, zijn er ook een aantal dingen voorbij gekomen waarvan ik nu al weet dat ik ze nog veel vaker ga maken, zoals bijvoorbeeld Arancini’s, dat zijn eigenlijk een soort risotto bitterballen. In Italie maken ze die vaak van de risotto die over is. Het is behoorlijk simpel, dus maak volgende keer een extra grote portie risotto en hou wat over.

2013-11-22 11.17.31

Arancini’s
2 grote soeplepels met risotto
1 ei
20 gram parmezaanse kaas
50 gram mozarella, in blokjes van 1,5 cm
broodkruimels of paneermeel

Mix de risotto met het ei en de geraspte parmezaanse kaas. Laat goed afkoelen, liefst in de koelkast, zodat de structuur stevig en plakkerig wordt.
Vorm nu met je handen een bal van een lepel risotto en druk daar een stukje mozarella in. Draai de bal goed rond. Rol nu de bal door de broodkruimels heen.
Bak de risotto bal in olijfolie goudbruin.

Serveer apart als een borrelhapje of als een bijgerecht bij bijvoorbeeld een stukje vis.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s