Geslaagd! En een wildzwijn stoofpotje…

on

Diplome de Cuisine
En ja ik ben in het bezit van het felbegeerde ‘diplome de cuisine’ van Le Cordon Bleu! Ik ben stiekum natuurlijk beretrots op dit diploma, het is dan ook het enige diploma dat ik ooit heb ingelijst!

De uitreiking van het diploma was bijzonder, in het George V hotel, een posh bling bling hotel. De ceremonie duurde wel ellenlang, want er waren 35 patisserie studenten die afstudeerden en maar 10 cuisine studenten. Wij moesten dus heel lang wachten tot wij aan de beurt waren, maar het was wel de moeite van het wachten waard. Zeker toen bleek dat ik het weer tot de top 5 behoorde (nr 4 van de 10), wat een leuke verrassing was!

Top 5

De ceremonie werd afgesloten door het traditioneel omhoog gooien van onze toques (koksmutsen), net zoals je op Amerikaanse scholen ziet gebeuren.

Toques

En wat zal ik mijn klasgenoten missen, want we hebben een enorm leuke tijd gehad met zijn allen! Hopelijk lukt het om met elkaar in contact te blijven.

LCB ISC 2013

KERST
Terug in Nederland begon de kerst al bijna direct en moest er natuurlijk gekookt worden. Een van de dingen die ik gemaakt heb was een wildzwijnstoofpotje, eigenlijk een parmentier, zoals we voor ons eindexamen moesten maken. Een parmentier is traditioneel iets van een vleesstoofpotje met daarbovenop een mooie aardappelpuree die kort gegratineerd wordt. Ik serveer deze stoofpotjes voor iedereen in een apart klein ovenschaaltje, zodat het er heel bijzonder uitziet, maar je kunt ook bakringen gebruiken en daar eerst een klein laagje puree in doen, dan een laagje stoofvlees en daarbovenop nog wat puree. Wel eerst goed insmeren met boter, zodat je makkelijk de vorm kan verwijderen als het gerechtje in de oven is geweest.

WILDZWIJNSTOOFPOTJE
350 gram wild zwijn stoofvlees
100 gram dunne spekreepjes
1 wortel
1 stengel bleekselderij
1 ui
2 dl rode wijn
1 takje verse tijm
2 teentjes knoflook
1 eetlepel mosterd
2 plakken ontbijtkoek

Snij de wortel en de bleekselderij in kleine blokjes. Snipper de ui fijn.
Bak de spekjes zachtjes in een pan zonder olie (de spekjes geven genoeg vet af). Schep dan de spekjes eruit (ze moeten niet hard gebakken worden, maar zacht blijven). En bak het stoofvlees in het overgebleven vet en breng op smaak met peper en zout. Als het vlees overal gebruind is, voeg je de spekjes weer toe en de wortel, bleekselderij en ui. Laat nog even op een medium vuur meebakken.
Voeg dan de rode wijn toe, de tijm, de 2 teentjes knoflook (eerst even licht pletten, zodat ze hun smaak goed afgeven), de mosterd en de ontbijtkoek, die je in kleine blokjes hebt gesneden). Voeg evt nog wat water toe zodat alles goed onder het vocht staat. Breng aan de kook en zet dan in de oven, die je hebt voorverwarmd op 130graden. Laat ruim anderhalf uur staan. Check de smaak en voeg naar behoefte peper en zout toe.

Serveer met een goede aardappelpuree.

Het lekkerste is als je dit stoofpotje 1 of 2 dagen van tevoren maakt, dan wordt de smaak een stuk intenser.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s