Rode Bietjes


Na 5 weken Parijs en de feestdagen is het tijd om weer eens wat meer groenten te gaan eten. Ik kan niet goed bepalen of ik nu meer van vlees en vis hou of van groenten… Maar ik weet wel dat ik de laatste tijd relatief weinig groenten heb gegeten, terwijl daar zo ontzettend veel mee mogelijk is!

RODE BIETJES ROOSTEREN
Neem nu rode bietjes. Het lekkerst zijn ze als je ze roostert in de oven, dan blijft de kleur heel mooi en is de smaak het beste. Pak de bietjes (ongeschild) in in aluminium folie en laat ze ongeveer een uurtje op 220 graden garen. Als je voelt dat ze een beetje meegeven, dan zijn ze gaar. Je kunt het velletje nu vrij makkelijk van de bietjes afpellen. Als je niet alle bietjes direct gebruikt, laat het velletje dan zitten en zet ze zo in de koelkast, pel ze pas als je ze gaat verwerken. Ik heb deze rode bietjes laatst gebruikt voor 2 verschillende gerechten; een rode bietjes en gorgonzola risotto en voor een rode bietjes salade met een walnoten rucola pesto.

Rode bietjes risotto
Rode bietjes risotto

RODE BIETJES EN GORGONZOLA RISOTTO
300 gram geroosterde rode bietjes
60 gram gorgonzola dolce, in blokjes
1 sjalotje, fijngesnipperd
snufje zout
320 gram risotto rijst (arborio of carnaroli)
1 dl droge witte wijn
1,5 liter bouillon
olijfolie

Ontvel de bietjes en pureer met een staafmixer of in een blender.
Fruit het sjalotje met een snufje zout in een beetje olijfolie zonder dat het sjalotje kleur krijgt. Voeg dan de risotto rijst toe en roer goed om, laat 2 minuten zacht bakken en voeg dan de witte wijn toe. Laat inkoken en voeg vervolgens een schep hete bouillon toe, roer regelmatig tot de bouillon is ingekookt en herhaal dit tot de risotto bijtgaar is (15-20 minuten).
Voeg na een minuut of 12 de bietjes puree toe en ga door met de bouillon.
Als de risotto bijtgaar is, voeg dan de gorgonzola toe en roer goed door. Check de smaak van je gerecht en voeg evt nog wat zout toe. Zet nu het vuur uit onder de risotto en doe een deksel op de pan en laat even 1 a 2 minuten staan voor je de risotto serveert op voorverwarmde borden.

Rode bietjes met walnoot rucola pesto
Rode bietjes met walnoot rucola pesto

RODE BIETJES MET WALNOOT RUCOLA PESTO
3 geroosterde rode bietjes
100 gram rucola
100 gram walnoten
50 gram geraspte parmezaanse kaas
1/2 teentje knoflook geraspt
zout en peper
olijfolie

Ontvel de bietjes en snij in grove stukken.
Doe de rucola, walnoten, parmezaanse kaas en knoflook in een blender en voeg zout en peper toe. Meng kort en giet dan wat olijfolie toe, blend verder, voeg net zo lang olijfolie toe tot het de substantie heeft van een pesto.
Meng de bietjes om met de pesto.
Serveer lauw warm of koud.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s