Risotto met verse worst en spinazie


Voordat ik naar Parijs vertrok, kreeg ik een prachtig risotto kookboek kado; ‘Tutto Risotto’ van Florine Boucher. Als je van risotto houdt, kan ik je dit boek zeker aanraden. Er staan veel verrassende risotto gerechten in en mooie achtergronden, het leest heerlijk! En de recepten die ik tot nu toe heb uitgeprobeerd waren allemaal even lekker.

Zo ook dit recept van risotto met verse worst en spinazie. Je kunt het ook maken met snijbiet of met cavelo nero (een italiaanse koolsoort, die je soms bij biologische winkels kunt vinden of op de markt).
Voor de worst gebruik ik verse venkelworstjes die ik koop bij ‘Peek en van Beurden’ op de Nachtegaalstraat in Utrecht, maar je kunt natuurlijk op zoek gaan naar een italiaanse delicatessen winkel voor verse italiaanse worstjes. En als je dat allemaal niet in de buurt hebt, dan vraag je de slager om een mooi vers worstje en eventueel voeg je zelf nog wat extra kruiden toe.

De kunst van risotto maken zit hem voor een groot deel in de ingrediënten die je gebruikt, zoals een goede bouillon. Gebruik alsjeblieft geen bouillon blokjes, die geven een hele specifieke smaak af en die halen je hele risotto naar beneden. Ik gebruik graag de bouillons van de Kleine Soepfabriek, die je bij biologische winkels kunt vinden en zelfs bij sommige supermarkten (helaas niet bij de AH). Bij dezelfde ‘Peek en van Beurden’ waar ik mijn venkel worstjes koop, kun je ook een hele goede groentenbouillon vinden in 1 liter pakken. Als je wat overhoudt, giet je dat gewoon in een plastic zakje en vries je het in. En natuurlijk kun je ook besluiten om zelf je eigen bouillon te maken!

Risotto met worst en spinazie
Risotto met worst en spinazie

RISOTTO MET WORST EN VERSE SPINAZIE
voor 4-6 personen als voorgerecht
280 gr verse wilde spinazie
olijfolie
2 sjalotjes
zout
een scheutje witte of rode wijn
2 kleine italiaanse worstjes
320 gram arborio of carnaroli rijst
1 liter groente bouillon
50 gr versgerapste parmezaanse kaas
verse peper
klontje roomboter

Was de spinazie goed, verwijder het harde steeltje en snij de spinazie in grove repen.
Haal de worst uit zijn velletje en snij of kruimel in stukjes.
Snipper de sjalotjes fijn.

Neem een pan met een dikke bodem en verhit een beetje olijfolie. Fruit de sjalotjes met een snufje zout tot ze zacht zijn.
Voeg nu ook het worstvlees toe en braad een beetje aan, tot het vocht verdampt is en het worstvlees een lichte kleur heeft gekregen.
Voeg nu de rijst toe en roer goed door, laat 1-2 minuutjes staan en blus de rijst dan af met een scheut wijn. Laat inkoken en roer om.
Voeg nu de spinazie toe en een goede scheut warme bouillon. Roer regelmatig om en als de bouillon verdampt is, voeg je een volgende lepel bouillon toe. Dit herhaal je tot na zo’n 15-18 minuten de rijst bijna gaar is.
Voeg dan een klontje roomboter toe en de gerapste parmezaanse kaas. Meng goed door, zet het vuur uit onder de pan en laat met een deksel op de pan nog 2 minuutjes staan.
Serveer op diepe borden met verse peper en eventueel nog wat extra parmezaanse kaas.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s