Meringues

on

Iedereen die regelmatig kookt, maakt wel eens iets waar je alleen maar eigelen voor nodig hebt. Maar wat doe je dan met de eiwitten? Ik bewaar ze altijd, ik doe ze in een boterzakje en vries ze in en iedere keer als ik weer een eiwit over heb, dan doe ik die erbij in dat zakje in de vriezer. Tot ik er een aantal heb en dan kan ik meringues maken. Groot, klein wat je maar wilt! En met verschillende smaken, bijvoorbeeld met vers fruit, met citroen rasp, kokos rasp of met pistache nootjes.

Ik gebruik altijd een basis techniek van de ondertussen befaamde Yotam Ottolenghi, waarmee je mooie glanzende meringues maakt.

Ook leuk om als kadootje te geven!

AfbeeldingMERINGUES
Eiwitten
Witte Basterdsuiker (ongeveer 2x het gewicht van de eiwitten)

Verwarm de oven voor op  200°C.
Spreid de suiker uit op een bakplaat die je met bakpapier hebt bekleed. En zet de plaat zo’n 8 minuten in de oven, tot de suiker aan de randen licht begint te kleuren of te carameliseren.
Doe de eiwitten in een mengkom en vlak voor de suiker klaar is (max 1 minuut) zet je de mixer aan op hoogste snelheid. Na 1 minuut voeg je de warme suiker langzaam toe en klop je de eiwitten nog eens 10 minuten door tot het geheel is afgekoeld en de eiwitten mooi glanzen.

Terwijl je de eiwitten aan het kloppen bent, zet je de temperatuur van de oven terug naar 110 °C.

Zet weer een of meerdere bakplaten klaar bekleed met bakpapier en schep met een lepel hoopjes meringue op de bakplaat. Ze mogen er lekker rustiek uitzien. Nu kun je wat witte chocolade, zest, kokos  of wat dan ook over de meringues heen raspen.

Je kunt ook door een deel van het meringue mengsel wat gepureerd fruit scheppen en dan grof omscheppen zodat je een gemarmerd effect krijgt. En dan maakt je er kleine of grotere hoopjes van.

Zet in de oven en laat  anderhalf uur tot 2 uur staan. De tijd hangt af van de grootte van de merinques. Ze zijn klaar als de onderkant hard is.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s