Lauwwarme Octopus salade


Octopus is iets wat je in Nederland niet zo heel veel ziet, maar het is echt een heerlijk product, waar je veel mooie gerechten mee kunt maken. Zoals bijvoorbeeld deze hele mooie simpele mediterrane octopus aardappel salade. Octopus kun je bij een goede viskraam op de markt vinden of bestellen bij je visboer. Meestal zul je in Nederland alleen de poten van de Octopus kunnen vinden, maar dat is prima, want dat is het makkelijkste om mee te werken.

Raw octopus legs
Rauwe octopus poten

Bij octopus is het heel belangrijk dat het vlees boterzacht is en zeker niet rubbberig. Om dat te bereiken, kun je het beste de octopus een nacht van te voren invriezen en ’s morgens weer ontdooien, op die manier breek je de structuur van het vlees en wordt zo mooi zacht dat het uiteindelijk op je tong zal smelten. Daarna kook je het zo’n 60 minuten met allerlei groenten en kun je het in mooie zachte ringen snijden. Een prachtig gerecht voor een mooie zomer avond. Heerlijk met een koele Portugese witte wijn erbij, gisteren dronken we er deze bij: http://www.rietveldwines.com/nl/casa-de-saima-blanco-vinho-regional-beiras/.

Lauwwarme Octopus Salade
Lauwwarme Octopus Salade

LAUWWARME OCTOPUS SALADE
Voor 6 personen

1,2 kg octopus (ongeveer 1 poot per 2 personen)
2 venkel
2 uien
4 bleekselderijstengels
platte peterselie
3 vastkokende aardappels
1 knoflookteen, heel fijn gehakt
1 thl chilivlokjes
Grof zeezout en zwarte peper
4 eetl extra virgin olijf olie
1 eetl citroen sap

Doe de octopus in een grote pan met ongezouten water, met de venkel en ui (beiden doormidden gesneden), de bleekselderij (grof gesneden) en de stengels van de peterselie. Laat het water zachtjes pruttelen, net zo lang tot het vlees heel zacht is, dit duurt ongeveer een uur.

Image 2

Kook ondertussen de aardappels gaar in stukjes van 1,5 cm.

Verwijder de octopus uit het water en laat het afkoelen. Snij het vlees in stukken van ongeveer 1,5 cm (gebruik niet de ogen, bek en de binnenkant van de kop).

Meng de octopus met de aardappelen, chilivlokken en fijn gehakte peterselie en knoflook. Breng op smaak met vers gemalen peper & zout, olijfolie en citroen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s