Gebakken Makreel met Venkel


Hoe vaak heb je makreel klaar gemaakt? Ik vermoed dat heel veel mensen dat nog nooit gedaan hebben. Terwijl makreel een hele mooie vis is en heel betaalbaar. Makreel ziet er al prachtig uit, met zijn mooie tekening, het heeft een lekkere smaak, veel goede vetten en omdat het zo’n vette vis is zijn er enorm veel bereidingswijzen voor. Een gerookte makreel is natuurlijk heerlijk en heel makkelijk te verwerken, maar smaakt weer totaal anders dan een gebakken makreel. En dan kun je een makreel ook nog heel goed garen in zuur.

Ik kom in een volgende blog terug op hoe dat garen in zuur nu in zijn werk gaat. Vandaag een heel eenvoudig gerechtje met stukje gebakken makreel met daarbij wat zacht gegaarde venkel met pernod en peterselie.

Gebakken Makreel met Venkel

Makreel met venkel
Makreel met venkel

voor 2 personen
2 makrelen
1 limoen of citroen

1 grote venkel
2 sjalotjes
2 eetl gehakte platte peterselie
scheutje pernod (optioneel)

Fileer de makreel of vraag je visboer dat voor je te doen. Laat het vel aan de makreel zitten.

Snij de venkel in hele dunne plakjes en de sjalotjes in dunne ringetjes. Bak ze in een beetje olijfolie op een zacht vuurtje lichtgaar, voeg peper en zout toe en blus af met een beetje pernod. Voeg op het laatst de peterselie toe en roer nog even om.

Doe nu in een pan met een anti-aanbaklaag (of leg een stukje bakpapier op de bodem van een normale pan) een beetje olijfolie en verwarm deze goed. Strooi wat versgemalen peper en zout over de filets en leg ze met de huid naar beneden in de pan. Laat ze op medium hitte langzaam gaar worden. Rasp wat citroen of limoen zest over de filets heen. Als de zijkanten van de vis ongeveer één cm ver gaar zijn, draai dan de filets voorzichtig om en zet het vuur uit. Laat nog heel even garen in de pan.

Serveer met de zacht gegaarde venkel.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s