Ravioli gevuld met sardientjes


Twee weken geleden heb ik, op aanraden van een vriend die daar een tijd gekookt heeft, gegeten bij restaurant Le Hollandais in Amsterdam. Een leuk authentiek restaurant met een typisch Franse keuken, maar ook met hele aparte combinaties.

Die avond at ik een ravioli gevuld met sardientjes met een mooie bijpassende wijn. De vulling van ravioli komt vaak niet goed tot zijn recht vind ik, maar de sardientjes zijn zo uitgesproken van smaak dat je ze heel goed proeft. Ik kon niet wachten om het gerecht zelf een keer te maken!

Ik heb de sardientjes eerst gegrild om de volle smaak goed naar voren te laten komen. Dat heb ik buiten gedaan op mijn green egg (dat is een soort bbq), zodat ik niet nog dagen later geconfronteerd zou worden met de geur van sardientjes, maar ook omdat dat een extra mooie smaak oplevert. Daarna het vlees van de sardientjes geplukt en die samen met wat citroenrasp en verse peper gebruikt als vulling voor de net vers gemaakte ravioli. Daarbij een citroen sausje en peterselie… Heerlijk, je proeft gewoon de zomer en het strand!!

Het klinkt als enorm veel werk, maar je zal zien dat het best meevalt. Het recept voor de pasta is ontzettend simpel en succes verzekerd.. En ook als je geen pasta machine hebt, kun je dit maken, je kunt gewoon een deegroller gebruiken om het deeg uit te rollen.

Ik hoor graag wie de uitdaging uitgaat en of jullie nog meer leuke vullingen kunnen bedenken zoals deze uitgesproken smaak.

RAVIOLI MET SARDIENTJES
Als voorgerecht voor 3 á 4 personen, als hoofdgerecht voor 2 personen

DEEG
100 gram bloem
4 eieren

+1 eigeel

VULLING
3 sardientjes
zest van 1 citroen
vers gemalen peper

SAUS
scheutje witte wijn
sap van 1/2 citroen
50 gram boter
vers gemalen peper
handvol gehakte peterselie

Meng de bloem met de 4 eieren in een keukenmachine goed samen. Het wordt dan een korrelig deeg. Voeg nu voorzichtig beetje bij beetje een scheutje water toe. Als het deeg bij elkaar begint te komen, neem het dan uit de keukenmachine en kneed het verder met de hand. Als het een mooi consistent deeg is, verdeel het dan in 2 gelijke stukken. Rol ieder deel uit tot een heel dunne lap deeg, doe dit op een met bloem bestuift aanrecht.

Gril de sardientjes op een bbq of in een grill pan. Haal ze van het vuur, laat afkoelen en pluk het vlees van de vis af. Doe dat in een bakje en meng met het zest van een citroen en versgemalen peper.

Verdeel het mengsel in kleine plukjes over een van de twee plakken deeg. Klop het eigeel los met een scheutje water. Bestrijk het deeg tussen de plukjes sardien mengsel met het eigeel. Leg nu de andere plak er bovenop en druk het deeg voorzichtig aan, tussen de plukjes sardientjes. Snij nu vierkantjes uit het deeg met in het midden het sardien mengsel. Zorg dat de zijkanten goed zijn aangedrukt.

Zet een pan met water op het vuur en breng aan de kook.

Schenk in een andere pan een scheutje witte wijn en laat dat voor de helft inkoken. Voeg nu het citroensap toe. En voeg vervolgens beetje bij beetje de boter toe, blijf roeren, zodat de boter goed opneemt in het vocht. Voeg versgemalen peper toe.

Kook de ravioli in 3 minuten gaar.

Serveer de ravioli met de citroensaus en wat vers gehakte peterselie.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s